Nelikumīgas darbības ar fiziskās personas datiem - Pērkone, Zane (Latvijas Universitāte, 2012)
Pēdējā laikā ir aktualizējies jautājums par to, kā tiek aizsargāta cilvēku privātās dzīves neaizskaramība un personas dati. Cilvēki arvien vairāk tiek sasaistīti viens ar otru, ar informācijas apjomu, un tas viss notiek, iekļaujoties mūsdienu straujajā dzīves plūsmā. Kļūst grūtāk nodalīt privāto telpu no publiskās, tādā veidā radot apzinātus vai neapzinātus tiesību aizskārumus, tajā skaitā tiesību uz fiziskās personas datu aizsardzību apdraudējumus. Lai arī Latvijā formāli pastāv šādu tiesību aizsardzības mehānisms un ir paredzēta gan administratīvā atbildība, gan kriminālatbildība par attiecīgiem pārkāpumiem, tomēr reālā situācija ir tāda, ka krimināltiesiskais regulējums attiecībā uz nelikumīgām darbībām ar fiziskās personas datiem līdz šim vēl nav ticis iedzīvināts. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt un analizēt fiziskās personas datu krimināltiesisko aizsardzību. Lai sasniegtu izvirzīto mērķi, darbā tiek apskatīta fiziskās personas datu aizsardzības institūta vēsturiskā attīstība un starptautisko normatīvo aktu saturs, analizēts nelikumīgo darbību ar fiziskās personas datiem sastāvs, analizētas ārvalstu krimināllikumu tiesību normas un tiek veikti secinājumi. Pētījuma rezultātā darba autore secina, ka Krimināllikuma tiesību normas par nelikumīgām darbībām ar fiziskās personas datiem nav pilnīgas un ir papildināmas ar jauniem nosacījumiem, lai kriminālatbildība par personas pamattiesību aizskārumu būtu patiešām efektīva. Tāpat arī uzmanība jāpievērš būtiska kaitējuma izpratnei, kas ir kā robeža starp administratīvu pārkāpumu un noziedzīgu nodarījumu, kā arī jāņem vērā ārvalstu teorētiskās un praktiskās nostādnes šajā jomā. Atslēgvārdi: fiziskās personas dati, nelikumīgas darbības, būtisks kaitējums, starptautiskās saistības, ārvalstu tiesību normas.

Lately the question on how immunity of people’s private life and personal data are protected is actualized. People are connected with each other more and more, with certain amount of information. And this all happens in our today’s fast life flow. It is difficult to divide and split private space from public thus creating deliberate or non-deliberate violations of rights, including danger to physical person data protection. Despite the fact in Latvia mechanism of such data protection exists formally; and administrative and criminal responsibility is foreseen for corresponding crimes and violations, in reality situation is the following – criminal law regulation concerning non-legal operations with physical person data is not put into practise yet. Aim of Bachelor paper is to investigate and analyse physical person data criminal law regulation. To reach the nominated aim historical development of physical person data protection institute is reviewed, content of international normative acts, contents of illegal operations with physical person data are analysed, also foreign country criminal law and their norms; conclusions are given. As a result of the research the author concludes that norms of Criminal law concerning illegal operations with physical person data are not complete and have to be supplemented with new regulations for criminal responsibility for violations of person’s basic rights would be effective. Attention has to be drawn also to understanding of the notion – material injury that is the border between administrative offence and crime. Foreign country theoretical and practical approaches also have to be taken into account. Key words: physical person data, illegal operations, material injury, international liabilities, foreign country legal norms.
Illegal actions with data of physical entity
Keywords: Juridiskā zinātne