Traumas-laika distress, traumas-laika disociācija un pēctraumas reakcijas seksuālajā vardarbībā cietušo meiteņu izlasē - Eglītis, Raitis (Latvijas Universitāte, 2014)
Šī pētījuma mērķis bija noteikt saistības starp vecumu (pirmajā vardarbības epizodē), radniecību ar varmāku (pazīstams/nepazīstams), seksuālās vardarbības veidu (ar/bez fiziska kontakta), laiku no pēdējās epizodes (līdz/pēc pusgada) un traumas-laika un pēctraumas reakcijām seksuālajā vardarbībā cietušu meiteņu izlasē. Papildus tika noskaidrots, vai, kontrolējot ietekmējošos mainīgos, traumas-laika distress un traumas-laika disociācija prognozē pēctraumas reakcijas. Pētījumā piedalījās 25 krieviski runājošas meitenes vecumā no 9 – 15 gadiem (M = 12,20; SD = 1,61), par kurām objektīvi zināms seksuālās izmantošanas fakts. Pētījumā tika veikta sākotnēja Traumas-laika distresa (Brunet et al., 2001) un Traumas-laika disociatīvo pieredžu aptaujas (Marmar et al., 1997) adaptācija, kā arī izmantota Bērnu traumas simptomu aptauja (Briere, 1995). Pētījuma rezultāti norāda, ka no kontrolējošajiem mainīgajiem ar traumas-laika un pēctraumas reakcijām saistīts tikai bērna vecums izmantošanas brīdī. To kontrolējot, traumas-laika distress prognozē traumas-laika disociāciju, kā arī abi kopā tie nozīmīgi prognozē trauksmes, pēctraumas stresa un disociācijas simptomus. Citu pēctraumas reakciju prognozēšanā šie mainīgie neveido unikālu ietekmi. Atslēgas vārdi: bērnu seksuāla izmantošana, trauma, traumas-laika distress, traumas-laika disociācija, pēctraumas reakcijas

The aim of the study was to determine the relationship between age (at the onset of violence), relationship to the abuser ( known/unknown), type of sexual abuse (with /without physical contact ), the time from the last abuse episode (more/less than six months) and peri-traumatic and post-traumatic reactions in sexually abused girl sample. In addition, it was planned to control the influence of several variables to test, whether or not peri-traumatic reactions predict post-traumatic symptoms. The study included 25 Russian speaking girls, aged 9-15 years (M = 12.20, SD = 1.61), whom were victims of sexual abuse. Questionnaires included peri-traumatic distress inventory (Brunet et al., 2001) and peri-traumatic dissociative experiences questionnaire (Marmar et al., 1997) which primary adaptation was made during the study. Also, Trauma symptom checklist for children (Briere, 1995) was used. Results indicate that from the controlling variables, the only significant association with the peri-traumatic and post-traumatic reactions was with the age of onset. If controlled, peri-traumatic distress predicts peri-traumatic dissociation and both of them predict anxiety, posttraumatic stress and dissociative symptoms. Other post traumatic variables were not significantly predicted. Key words: child sexual abuse, trauma, peri-traumatic distress, peri-traumatic dissociation, posttraumatic reactions
Peri-traumatic distress, peri-traumatic dissociation and posttraumatic reactions in sexually abused girl sample
Keywords: Psiholoģija