Vide un cilvēks: jaunākie pētījumi par neolīta periodu Austrumbaltijā: LU 82. starptautiskās zinātniskās konferences sekcijas programma un tēzes - Latvijas Universitāte. 82. zinātniskā konference; Latvijas Universitāte. Latvijas vēstures institūts (Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūts, 2024)
Sekcija ir veltīta vienam no interesantākajiem periodiem aizvēsturē – neolītam un tajā notiekošajiem procesiem, īpašu uzmanību pievēršot vides faktoru un cilvēka mijiedarbībai. Vides apstākļi un tajā pieejamie resursi būtiski ietekmējuši un joprojām ietekmē cilvēku ikdienu. Senajiem cilvēkiem resursu pieejamība nodrošinājusi specifiskas iztikas stratēģijas, apmešanos konkrētās teritorijās kā arī ietekmējusi tehnoloģisko attīstību. Sekcijas mērķis ir izzināt jaunākās pētījumu tendences un veicināt diskusijas par vides un resursu lomu neolīta cilvēku dzīvē. Mūsdienu arheoloģijā viena no galvenajām šī perioda tēmām ir ražotājsaimniecības attīstība un tās ietekme uz dažādiem dzīves aspektiem. Zināms, ka šī pāreja notika ar fundamentālām sociālām pārmaiņām, tai skaitā reproduktīvo rādītāju paātrināšanos, izmaiņām sociālajās struktūrās un kultūru mijiedarbībā. Lai gan plašāk pazīstama kā neolītiskā revolūcija - Ziemeļeiropā ražotājsaimniecības ieviešanās bija lēns un pakāpenisks process ar vairākām fāzēm un vietējām atšķirībām. Austrumbaltijas arheoloģijā ir izstrādāti vairāki pārejas modeļi. Pētījumi rāda, ka neolīta perioda cilvēku iztika joprojām bija tieši atkarīga no apkārtējās vides faktoriem. Šajā sekcijā tiek prezentēti starpdisciplināri pētījumi, kas aptver arheoloģiju, ģeogrāfiju, ģeoloģiju u.c. nozares, lai veicinātu izpratni par cilvēku un tā mijiedarbību ar vidi. Īpaša uzmanība sekcijā pievērsta pētījumiem par augu makroatliekām, paleoveģetācijai un nogulumiem akmens laikmeta apmetnēs un to apkārtnē. Pētījumi veltīti arī akmens laikmeta iedzīvotāju izpētei un suņa lomai šajās kopienās, kā arī māla pieejamībai un keramikas trauku izpētei.
Keywords: Neolīts; Kreiču apmetne; Akmens laikmets; Lubāna mitrājs; Aboras I apmetne; Neolīta keramika; Augu makroatliekas; Palinoloģija; Paleoģeogrāfija; Bioarheoloģija; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::Ethnology; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects