Vispārējas izglītības svešvalodu skolotāju gatavība kompetenču pieejas īstenošanai skolā - Oškalne, Madara (Latvijas Universitāte, 2017)
2016.gada oktobrī, kad tika uzsāktas Latvijas izglītības satura un pieejas reformas jeb ieviesta kompetenču pieeja izglītībā, darba autore saskārās ar skolotāju neizpratni un atbalsta trūkumu jaunās kompetenču pieejas kontekstā. Tā kā priekšnoteikums pārmaiņu ieviešanai ir pedagogu profesionālā labizjūta un ieguldījums, maģistra darba autores, angļu valodas skolotājas mērķis bija izpētīt vispārējās izglītības svešvalodu skolotāju gatavību kompetenču pieejas īstenošanai skolās. Lai sasniegtu pētījuma mērķi un izvirzītos uzdevumus, tika pētīta teorētiskā literatūra par kompetencēm, kompetenču pieeju, skolotāju lomu kompetenču pieejas īstenošanā, kā arī apzināta Somijas un Igaunijas pieredze kompetenču pieejas ieviešanā. Kā pētījuma metode tika izmantots fenomenoloģiskais pētījums, kura ietvaros tika aptaujāti 118 pedagogi, intervēti 7 svešvalodu skolotāji un organizēta fokusgrupas diskusija Babītes vidusskolā. Tika izpētīts, ka vairākums svešvalodu skolotāju ir gan psiholoģiski, gan zināšanu un prasmju līmenī gatavi īstenot kompentenču pieeju, tomēr ir nepieciešams gan informatīvs, gan pamudinošs atbalsts no izglītību vadošo institūciju puses.

In October 2016, when the changes in Latvian general education curriculum and approach started, the author of the master’s paper faced incomprehension and a lack of support towards the new competency-based approach among teachers. As the key to successful implementation of the new curriculum and approach is the wellbeing and support from the teachers, the author of the Master’s paper, English teacher, aimed to research the readiness of general education foreign language teachers to implement the competency-based approach. To reach the aim and objectives of the research, the theoretical literature on competences, competency-based approach, the role of the teacher in implementing the competency-based approach as well as the experience of Finland and Estonia was analyzed. As the method of the research, the phenomenological research was used. There were 118 teachers questionnaired, 7 foreign language teachers interviewed and there was a focus group discussion organised in Babite Secondary school. It was found that mainly foreign language teachers are psychologically ready and have the necessary knowledge and skills to implement the competency-based approach in lessons; however, the informational and encouraging support is expected from the educational policy making institutions.
Readiness of General Education Foreign Language Teachers to Implemet the Competency - Based Approach
Keywords: Pedagoģija; kompetenču pieeja; svešvalodu skolotāji; gatavība; pārmaiņas izglītībā