Grēksūdzes dzeja amerikāņu un latviešu literatūrā - Žolude, Inga (Latvijas Universitāte, 2015)
Promocijas darbā "Grēksūdzes dzeja amerikāņu un latviešu literatūrā" pētīts grēksūdzes dzejas žanrs un tā realizācija amerikāņu un latviešu literārajā tradīcijā. Iezīmētas žanra robežas un aplūkotas iezīmes, kas to šķir no citiem lirikas žanriem, analizēta un aprakstīta šo iezīmju manifestācija amerikāņu un latviešu grēksūdzes dzejoļos. Pievērsta uzmanība žanra rašanās apstākļiem ASV literārajā tradīcijā 20.gs. piecdesmitajos — septiņdesmitajos gados un ideoloģiskās situācijas ietekmei uz žanra izpausmi latviešu literatūrā. Kritiski izvērtēta žanru teorija un terminoloģija. Padziļināti pētīts koncepts “grēksūdze”, un ar to saistītie — patiesība, privātums, publiskais, pašizziņa, morālais, ētiskais, vaina, vuārisms u.c., kas ietekmē žanra raksturojumu, percepciju, un interpretāciju. Atslēgvārdi: grēksūdzes dzeja, žanrs, grēksūdze, trauma, autobiogrāfiskums.

The dissertation "Confessional Poetry in American and Latvian Literature" focuses on the confessional poetry genre and its manifestation in American and Latvian literary tradition. The dissertation sets genre borders and names the traits, which distinguish it from other genres of the lyric, as well as describes the manifestation of these traits in American and Latvian confessional poems. The dissertation focuses also on circumstances of the genre origin in the USA in the 1950s — 1970s, as well as the impact of the ideological situation on the genre manifestation in the Latvian literature. In the dissertation the genre theory and terminology are critically reviewed. The concept of “confession” is researched, as well as the concepts linked to it — truth, privacy, public, self-reflection, moral, ethical, guilt, voyeurism etc., that influence genre description, perception and interpretation. Keywords: confessional poetry, genre, confession, trauma, autobiographical.
Confessional Poetry in American and Latvian Literature
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Filoloģija; Literatūrzinātne; Valodu un kultūras studijas, dzimtās valodas studijas un valodu programmas