Kontrabanda Latvijā - Kursītis, Jānis (Latvijas Universitāte, 2014)
Bakalaura darba temats ir “Kontrabanda Latvijā”. Bakalaura darba mērķis - iepazīties ar kontrabandas regulējumu Latvijā, īpašu uzmanību pievēršot būtiska kaitējuma jēdziena analīzei.Veikt kontrabandas regulējumu salīdzinājumu Latvijā un kaimiņvalstīs. Salīdzināt kontrabandas regulējumu Krimināllikumā un Latvijas administratīvo pārkāpumu kodeksā. Bakalaura darba uzdevumi: 1. Apkopot un analizēt juridisko literatūru par kontrabandas jēdzienu. 2. Izzināt noziedzīga nodarījuma – kontrabandas sastāvu, veicot normatīvā regulējuma un juridiskās literatūras apkopojumu, kā arī iepazīties ar jaunāko judikatūru. 3. Atrast svarīgākās atšķirības starp kontrabandas regulējumu Latvijā un kaimiņvalstīs, veicot attiecīgo normatīvo aktu salīdzināšanu. Ietverot būtiska kaitējuma jēdzienu kā pamatsastāva pazīmi, Krimināllikuma 190.pantā likumdevējs ir centies uzsvērt, ka ar jebkuru noziedzīgu nodarījumu tiek radīts kaitējums kādām ar Krimināllikumu aizsargātajām interesēm, taču līdz ar to rodas jauns jautājums - kas ir tās intereses, kuras likums aizsargā un kuras tiek aizskartas, veicot kontrabandu. Autors, pētījuma rezultātā, mēģina sniegt ieskatu minētajās interesēs. Analizējot tiesu praksi, autors secina, ka pagaidām prakse minētajā jautājumā ir neliela, taču tā ir sākusi veidoties, un ir iespējams izdarīt pirmos secinājumus attiecībā uz interesēm, kuras ir aizsargātas ar likumu un kuras tiek aizskartas veicot kontrabandu. Atslēgvārdi – kontrabanda, būtisks kaitējums, ar likumu aizsargātās intereses, kaimiņvalstu kontrabandas regulējums, kontrabandas sastāvs. -

The topic of the present bachelor paper is ‘’Smuggling in Latvia’’. The goal of Bachelor thesis is to analyze how smuggling is regulated in Latvia, and give special attention to concept of ‘’esential damage’’which is latest amendment in article that regulates smuggling in Latvia. The other goals of bachelor paper is to compare Latvian regulation of smuggling with its neighboring countries and compare smuggling regulation in Criminal law and Administrative Violations Code of Latvia. Tasks of the bachelor paper: 1.Gather and analyze legal literature about smuggling concept. 2.Cognize a criminal offense – smuggling content, through legislative regulation, legal literature summary and latest case law. 3.Compare and find major differences between smuggling regulation in Latvia and neighborg countries. With the inclusion of ”essential damage” concept in Criminal law article 190 legislator has tried to emphasize that with every criminal offense is caused some damage to interests that Crimnal law protects but with this new concept have accured new question – which are these interests that law protects and how they are affected with smuggling. Author in his research tries to provide insight in these interests. Analize shows that for now case law in this matter is not great but the first attempts to reveal how concept of esential damage and interests that are protected by law interact appears. Keywords – smuggling, esential damage, interests that are protected by law, criminal offense content, smuggling regulation in neighborg countries.
Smuggling in Latvia
Keywords: Juridiskā zinātne