Guaņsji-Ķīniešu sabiedrības savstarpējo attiecību fenomens - Celitāne, Jūlija (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darba tēma ir „Guaņsji – ķīniešu sabiedrības savstarpējo attiecību fenomens”. Guaņsji ir īpašs attiecību veids, kas raksturīgs tikai ķīniešu sabiedrībai. Guaņsji izpaužas visās ķīniešu sabiedrības dzīves sfērās, tam ir liela ietekme arī biznesa attiecībās, līdz ar to šī tēma ir īpaši aktuāla mūsdienās. Darba mērķis ir noskaidrot, kāpēc guaņsji ir unikāls fenomens, kas raksturīgs tieši ķīniešu sabiedrībai, kā arī noskaidrot tā izcelšanās un pastāvēšanas iemeslus. Šī mērķa īstenošanai, guaņsji koncepts tiks aplūkots no vēsturiskā skatpunkta. Lai dziļāk izprastu guaņsji fenomena antropoloģisko skaidrojumu, darbā tiks iekļautas tradicionālās ķīniešu ideoloģijas - konfuciānisma un ķīniešu cieņas koncepta - mieņdzi analīze un ietekme uz guaņsji. Mērķu sasniegšanai tiks apkopota gan zinātniskā literatūra, gan periodiskā literatūra un informācija no masu mediju avotiem. Darba struktūra ir sadalīta trijās daļās. Pirmajā daļā guaņsji tiek aplūkots no teorētiskā skatpunkta – tiek noskaidrota tā klasifikācija un raksturīgākās iezīmes. Otrajā daļā tiek aplūkota guaņsji vēsturiskā izcelsme. Trešā daļa atspoguļo guaņsji ietekmi uz sabiedrību, minot konkrētus piemērus. Tēmas izpētes un darba rakstīšanas gaitā, šī darba autors nonāca pie sekojošiem slēdzieniem: •guaņsji ir cēlies no un balstījies uz konfuciānisma pamatvērtībām; •guaņsji attiecības uzskatāmības labad var iedalīt t.s. „pozitīvajā” un „negatīvajā” guaņsji; •„negatīvais guaņsji” veicina korupciju, bet „pozitīvais” guaņsji - tradicionālo morālo vērtību pastāvēšanu; •ķīniešu sabiedrībā, tāpat kā Rietumu pasaules sabiedrībā, attiecībā uz guaņsji koncepta izpratni valda ļoti daudz pretrunu; •laika gaitā, „negatīvais guaņsji” būs pakļauts izzušanai, bet „pozitīvais guaņsji” turpinās pastāvēt Ķīnas sabiedrībā.

The theme of the Bachelor paper is “Guanxi - Chinese mutual relationship phenomenon." Guanxi is a special type of relationship that is characteristic only to the Chinese society. It affects all spheres of life of the Chinese people. It also has a big impact on business relationships, thus it makes this theme particularly topical nowadays. The objective of this research is to find out why guanxi is a unique phenomenon, characteristic only to the Chinese society and to clarify it’s origin and raison d'être. For this purpose, guanxi concept will be discussed from a historical point of view. In order to gain a fuller understandment of the anthropological interpretation of the guanxi phenomenon, this work will include the analysis and influence of the traditional Chinese ideology – Confucianism and mianzi (the concept of one’s dignity) on guanxi. In order to achieve the goals of this study, various type of literature will be collected, such as scientific, periodical and from mass media. The structure of this work is divided into three parts. In the first part guanxi is discussed from a theoretical point of view and the classification and characteristics are clarified. The second part examines the historical origins of guanxi. The third part reflects the guanxi impact on society, with concrete examples being introduced. During the research and study of this theme, the author reached the following conclusions: •guanxi has originated from and was based on Confucian values; •for the sake of clarity, the guanxi relationship concept can be divided into so-called "positive" and "negative" guanxi; •"negative guanxi" promotes corruption, but the "positive" guanxi - the persistance of the traditional, good moral values; •in Chinese and Western societies there are many contradictions in the interpretation and understandment of the guanxi concept; •in future, the "negative” guanxi will be subject to extinction, but the "positive guanxi" will continue to exist in the Chinese society.
Guanxi-Chinese mutual relationship phenomenon
Keywords: Āzijas studijas