Apbūves tiesības institūta problemātiskie aspekti - Sēle, Elīna (Latvijas Universitāte, 2025)
No 2017. gada 1. janvāra Latvijas Civillikumā ieviests jauns tiesību institūts un likums tika papildināts ar jaunu apakšnodaļu par apbūves tiesību. Tā kā līdz šim šāda veida regulējums nepastāvēja, bet bija kas līdzīgs, kā, piemēram, servitūts vai dalītais īpašums, tad par paraugu apbūves tiesības noregulējumam tika ņemts vērā citu valstu jau pastāvošs apbūves tiesības noregulējums. Pētījuma mērķis ir izpētīt apbūves tiesības nodibināšanas nosacījumus, salīdzināt apbūves tiesības noregulējumu ar citām Baltijas valstīm un izvērtēt galvenos izaicinājumus, jeb problēmas, kas saistās ar šo tiesību iegūšanu un izmantošanu. Kā arī sniegt ieteikumu par to kā uzlabot apbūves tiesības noregulējumu Civillikumā. Atslēgvārdi: apbūves tiesība, superficies, apbūves tiesīgais, zemes īpašnieks, lietu tiesības.

As of January 1, 2017, a new legal institute has been introduced into the Latvian Civil Law and a new subchapter on building rights has been added to the Law. Since, until now, there was no regulation of this kind, but there was something similar, such as servitude or shared property, the settlement of building rights in other Member States was taken into account as a model for the resolution of building rights. The purpose of the study is to explore the conditions for establishment of building rights, compare settlement of building rights with other Baltic States and evaluate the main challenges, or problems related to acquisition and utilisation of these rights. As well as a recommendation on how to improve the settlement of building rights in the Civil Law. Keywords: building rights, superficies, person entitled to construction, landowners, rights in rem.
Problematic aspects of the institute of building rights
Keywords: Juridiskā zinātne; apbūves tiesība; superficies; apbūves tiesīgais; zemes īpašnieks; lietu tiesības