Vingrinājumu sistēma priekšējo mēleņu (spraudzeņu [R], [L]) izrunas traucējumu novēršanai 5 – 6 gadus veciem bērniem - Glīzdeniece, Inese (Latvijas Universitāte, 2021)
Diplomdarba tēma “ Vingrinājumu sistēma priekšējo mēleņu (spraudzeņu [R], [L]) izrunas traucējumu novēršanai 5 – 6 gadus veciem bērniem”. Diplomdarba autore Inese Glīzdeniece. Diplomdarba vadītāja doc., Dr. paed. Ilze Šūmane. Darba saturs – kopīgais lappušu skaits 98 lpp., 33 pielikumi, 15 tabulas, 21 attēls, 48 izmantotā literatūra un avoti. Diplomdarbā apkopota teorija par 5 – 6 gadus vecu bērnu vispārējo un runas attīstību, kā arī priekšējo mēleņu [R] un [L] logopēdiskā analīze, runas un artikulācijas aparāta uzbūvi, smalkās un lielās motorikas attīstību 5 – 6 gadus veciem bērniem. Diplomdarbā apkopota vingrinājumu sistēma artikulācijas aparātam, smalkajai un lielajai motorikai, kura, izmantojot koriģējoši attīstošajā darbībā, var mazināt izrunas traucējumus 5 – 6 gadus veciem bērniem. Empīriskais pētījums ļauj secināt, ka veicot koriģējoši attīstošo darbību, laika posmā no 2020. gada oktobra līdz 2021. gada aprīlim, apstiprinājās diplomdarba hipotēze “ Izrunas traucējumi mazināsies, ja koriģējoši attīstošajā darbībā izmantos vingrinājumu sistēmu artikulācijas aparātam priekšējo mēleņu skaņu izrunas traucējumiem, vingrinājumu sistēmu smalkajai un lielajai motorikai atbilstoši bērna vecumposma īpatnībām”. Atslēgas vārdi – priekšējie mēleņi, 5 – 6 gadus veci bērni, vingrinājumu sistēma, lielā motorika, smalkā motorika, artikulācijas aparāts.

The theme of the Diploma thesis is “Exercise system for prevention of pronunciation disorders of the coronal consonants ([R] and [L]) in children aged 5 – 6”. Author of the Diploma thesis Inese Glīzdeniece. The name of thesis supervisor doc., Dr. paed. Ilze Šūmane. The diploma summarises the theory of the general and speaking development of children aged 5-6, as well as the logopic analysis of the front moors [R] and [L], the design of the speech and articulation apparatus, the development of the fine and large motor in children aged 5-6. The diploma summarises a system of exercises for the articulating apparatus, the fine and the big motor, which, through remedial development, can reduce phonetic problems for children aged 5 to 6 years. The empirical study concludes that, during the period from October 2020 to April 2021, the diploma hypothesis was confirmed, “The phonetic disorder will be reduced if the remedial development operation uses an exercise system for the articulating apparatus for the phonetic disturbance of the front mouse sounds, the fine and large motor of the training systems. in accordance with the special features of the child's age '. Key words: front moors, children 5 to 6 years old, exercise system, big motor, fine motor, articulating apparatus.
Exercise system for prevention of pronunciation disorders of the coronal consonants ([R] and [L]) in children aged 5 – 6
Keywords: Pedagoģija; priekšējie mēleņi; 5 - 6 gadus veci bērni; vingrinājumu sistēma; lielā motorika; smalkā motorika