Jauniešu nodarbinātība un bezdarbs Latvijā - Vilciņa, Laura (Latvijas Universitāte, 2016)
Jauniešu bezdarbs ir nopietna ekonomiska, politiska un sociāla problēma, jo jaunieši ir sabiedrības daļa, kura nākotnē veidos darbaspēku, uzņēmējdarbības vidi un balstīs Latvijas sociālās drošības sistēmu. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt un novērtēt jauniešu nodarbinātības un bezdarba tendences Latvijā, analizēt, kādi pasākumi tiek īstenoti situācijas uzlabošanai, kā arī veikt secinājumus un izvirzīt priekšlikumus. Bakalaura darbā tika apskatīts laika periods no 2007. gada līdz 2014. gadam, kas sevī iekļauj Latvijas valsts ekonomikas straujās izaugsmes periodu, Latvijas finanšu krīzi un ekonomikas pakāpenisko atveseļošanos. Jauniešu anketēšana un ekspertu intervijas tika veiktas no 2015. gada septembra līdz novembrim.

Unemployment among young people is a serious economic, political, and social problem. The youth is part of society and will form a future workforce in the business environment and will therefore support Latvia’s social security system in the future. The aim of my Bachelor thesis is to first explore and evaluate youth employment as well as unemployment trends. To analyse what actions need to be implemented in order to improve the situation, and make conclusions and proposals. This Bachelor thesis covers the period from 2007 till 2014, which includes the rapid growth of Latvia's economy, the financial crisis and the gradual recovery afterwards. Expert interviews and youth surveys were conducted from September till November 2015 in aid of this thesis.
Youth employment and unemployment in Latvia
Keywords: Ekonomika; bezdarbs; jaunieši; Jauniešu garantija; nodarbinātība