Svarīgu ziņu rakstu lingvistiskās iezīmes - Romāne, Līga (Latvijas Universitāte, 2015)
Sakarā ar to, ka mediji mūsdienās ir gan galvenie iekšzemes un ārzemju ziņu izplatītāji, gan arī sabiedrības viedokļu veidotāji par notikumiem pasaulē, mediju diskursa analīze ir svarīga un aktuāla tēma. Turklāt, tā kā svarīgās ziņas ir veids, kas nodrošina lasītājus ar būtisku informāciju par politiskajiem un militārajiem notikumiem pasaulē, ir nepieciešams izpētīt valodas, kā galvenās ziņu diskursa sastāvdaļas, lietojumu. Bakalaura darba mērķis bija noskaidrot, kuras lingvistiskās iezīmes tiek visbiežāk lietotas svarīgu ziņu rakstos no dažādos laikos un dažādās valstīs publicētiem laikrakstiem angļu valodā, un kādas ir šo lingvistisko iezīmju veiktās funkcijas. Izmantojot salīdzinošo diskursa analīzi, tika noskaidrots, ka visbiežāk lietotās svarīgu ziņu rakstu lingvistiskās iezīmes ir īpašības vārdi, modalitātes marķieri un personu vietniekvārdi, kuri parāda reportiera attieksmi, vērtējumu, kā arī veido atsauces un uzrunā lasītājus. Citas lingvistisko iezīmju (netiešās runas, personu vietniekvārdu un māksliniecisko izteiksmes līdzekļu) funkcijas svarīgu ziņu rakstos ir saistītas ar politisko manipulāciju. Tāpat tika secināts, ka lingvistisko iezīmju lietošanas biežumu svarīgos ziņu rakstos ietekmē četri faktori, proti, izdošanas laiks un vieta, raksta apjoms, un rakstu publicējušā laikraksta veids. Atslēgvārdi: mediju diskurss, svarīgi ziņu raksti, lingvistiskās iezīmes, īpašības vārdi, modalitāte, personu vietniekvārdi

Due to the fact that the media nowadays are the main vehicle communicating domestic and foreign affairs across the world and shaping the opinions of society about the events, the study of media discourse is both essential and topical. Moreover, since hard news is the type of news which provides the readers with timely and crucial information about political and military affairs in the world, it is necessary to study the language of the media representatives as the main constituent of news discourse. Thus, the aim of the present study was to explore the most frequently used linguistic peculiarities and their functions in hard news articles from English language newspapers across the world diachronically. The comparative discourse analysis showed that adjectives, personal pronouns and modality markers were prevalent showing the attitude and evaluation of the reporter as well as making references, addressing and establishing proximity with the reader. Other functions carried out by the linguistic peculiarities, that is, the passive voice, personal pronouns and lexical stylistic devices, are interrelated with political manipulation. It has been also concluded that the frequency of the use of linguistic peculiarities is influenced by four factors, namely, the time and space of publishing, the length of the article and the type of newspaper in which the article is published. Key words: media discourse, hard news articles, linguistic peculiarities, adjectives, modality, personal pronouns
Linguistic Peculiarities of Hard News Articles
Keywords: Valodniecība; mediju diskurss; svarīgi ziņu raksti; ingvistiskās iezīmes; īpašības vārdi; modalitāte