Phlebiopsis gigantea ietekme uz Heterobasidion spp. augļķermeņu attīstību skuju koku koksnē - Grosberga, Magdalēna (Latvijas Universitāte, 2019)
Sakņu piepe Heterobasidion spp. ir būtisks saimniecisko skuju koku mežu patogēns, kas izraisa dzīvu koku trupi un rada lielus ekonomiskos zaudējumus. Būtiska nozīme sakņu piepes attīstībai un izplatībai ir trupējušas koku atliekas un celmi, uz kuriem attīstās sēnes augļķermeņi un izplata sporas. Sēnes izplatības ierobežošanai, tiek pielietoti dažādi augu aizsardzības līdzekļi un apsaimniekošanas metodes. Kā viens no efektīvākajiem un videi draudzīgākajiem preparātiem, kas tiek pielietots Eiropas un arī Latvijas mežos ir lielās pergamentsēnes Phlebiopsis gigantea sporas saturošs aizsardzības līdzeklis ar kuru kopšanas cirtē tiek apstrādāti svaigi zāģēti skuju koku celmi. Šī darba mērķis bija novērtēt sakņu piepes augļķermeņu attīstību uz lielu dimensiju mežistrādēs atliekām un celmiem pēc to apstrādes ar lielās pergamentsēnes sporu suspensiju. Darbā analizētas 431 lielu dimensiju mežistrādes atliekas un 120 egļu celmi. Sešus gadus pēc eksperimenta ierīkošanas, novērtēta lielās pergamentēnes sporu suspensijas ietekme uz sakņu piepes jauno augļķermeņu attīstību trupējušā un veselā koksnē, kā arī uz mežistrādes atliekām ar mizas bojājumiem. Bakalaura darba izstrādes laikā noskaidrots, ka P. gigantea sporas saturošas suspensijas izmantošanai ir būtiska nozīme veselu egļu celmu aizsardzībā pret Heterobasidion spp., savukārt tās izmantošana būtiski neietekmē Heterobasidion spp. augļķermeņu veidošanos uz trupējušiem celmiem. Sešus gadus pēc lielu dimensiju mežistrādes atlieku apstrādes ar P. gigantea sporu suspensiju, P. gigantea būtiski neietekmē Heterobasidion spp. augļķermeņu veidošanos uz trupējušām mežistrādes atliekām. Novērota būtiski mazāka Heterobasidion spp. augļķermeņu attīstība uz sākotnēji veselām mežizstrādes atliekām, kas apstrātātas ar P. gigantea sporu suspensiju.

Heterobasidion spp. is an important pathogen of coniferous forests; it causes a living tree rot and causes economic losses. Decayed tree stumps and CWD (coarse woody debris) play an important role in the development and spread of infection, as they are the substrate for fungi development and spore dispersal. Various preparations and management methods are used to limit distribution of Heterobasidion spp. One of the most effective and environmentally friendly preparations used for treatment of freshly cut conifer stumps in European and Latvian forests contains spores of Phlebiopsis gigantea,. The aim of this work was to evaluate the development of Heterobasidion spp. in large-scale CWD and stumps after treatment with P. gigantea spore suspension. In the work a total of 431 large spruce log fragments and 120 spruce stumps were analyzed and studied. Six years after the experiment, the effect of P. gigantea spore suspension on the development of Heterobasidion spp. fruit bodies was evaluated in decayed and healthy stumps and logs, as well as on logs with and without bark damages. The results showed that treatment with P. gigantea spore suspension was effective for treated non-decayed logs without bark damage and stumps, but did not significantly affect the development of Heterobasidion spp. fruit bodies on decayed logs. Bark damage to logs did not significantly affect the formation of Heterobasidion spp. fruiting bodies, irrespective of their treatment with the P. gigantea spore suspension.
Phlebiopsis gigantea impact on Heterobasidion spp. fruit bodies development in conifer wood
Keywords: Bioloģija; Heterobasidion spp; Phlebiopsis gigantea; mežistrādes atliekas; egļu celmi; mizas bojājumi