Sociālpolitiskās atjēdzības un atcelšanas kultūras ietekme uz reklāmu veidošanas procesu. Latvijas pieredzes pārskatīšana - Smilškalns, Arturs (Latvijas Universitāte, 2022)
Maģistra darba “Sociālpolitiskās atjēdzības un atcelšanas kultūras ietekme uz reklāmu veidošanas procesu. Latvijas pieredzes pārskatīšana” mērķis ir noskaidrot vai un kā sociālpolitiskā atjēdzība un atcelšanas kultūra ietekmē Latvijas reklāmas veidošanas procesu, kā arī kādu ietekmi tie atstāj uz reklāmas aģentūru darbu. Teorētiskā pētījuma ietvaros tiek apskatīts termins “ētika”, kā arī tā praktiskā pielietošana korporatīvajā vidē un īpaši reklāmas biznesā. Tiek izskatīti dažādi ētikas noteikumu un mūsdienu ētikas standartu pārkāpumi Latvijas reklāmas tirgū. Teorētiskā daļa ietver arī atcelšanas kultūras un sociālpolitiskās atjēdzības galveno iezīmju aprakstu un apsvēršanu. Pētījuma empīriskā daļa sastāv no vairākām galvenajām daļām. Pirmkārt, pamatojoties uz izpētīto teorētisko materiālu, tika izstrādāti jautājumi daļēji strukturētām intervijām. Aptaujājot 15 reklāmas profesionāļus, dati tika analizēti trīs dažādos veidos, izmantojot kontentanalīzi ar deduktīvo un induktīvo pieeju, kā arī diskursīvā pētījuma metodi. Pētījumu analīzes liecina, ka atcelšanas kultūra un sociālpolitiskā atjēdzība veic korekcijas reklāmas aģentūru darbā, taču šobrīd to mērogs ir salīdzinoši niecīgs. Tomēr iegūtie dati liecina, ka šīm kustībām ir attīstības potenciāls Latvijas reklāmas tirgū. Atcelšanas kultūra radīs noteiktus noteikumus un ierobežojumus reklāmas komunikācijai un liks reklāmas aģentūrām vēl rūpīgāk pētīt vietējo tirgu. Savukārt sociālpolitiskā atjēdzība aktualizēs svarīgas tēmas un pievērsīs uzmanību sociāli nozīmīgām sabiedrības problēmām.

The purpose of the master's Thesis “The impact of woke and cancel cultures on the advertising creation process. Overview of the Latvian experience” if to find out whether and how woke culture and cancel culture influence the process of creating Latvian advertising, as well as what impact they have on the work of advertising agencies. Within the framework of theoretical research, the term “ethics” is considered, as well as its practical application in the corporate environment and especially in the advertising business. In addition, various violations of ethical rules and modern ethical standards in the conditions of the Latvian advertising market were considered. The theoretical part also includes a description and consideration of the main features of the cancel culture and the woke culture. The empirical part of the study consists of several main parts. First, based on the researched theoretical material, questions for semi-structured interviews were developed. In a survey of 15 advertising professionals, the data were analyzed in three different ways using content analysis with a deductive and inductive approach, as well as a discourse research method. Research analysis show that the cancel and woke cultures make their own adjustments to the work of advertising agencies, but that their scale is currently relatively small. However, the obtained data show that these movements have the development potential in the Latvian advertising market. The cancel culture will create certain rules and restrictions on advertising communication and force advertising agencies to study the local market even more closely. In turn, woke culture will bring up important topics and draw attention to socially significant societal issues.
The impact of woke and cancel cultures on the advertising creation process. Overview of the Latvian experience
Keywords: Plašsaziņas līdzekļi un komunikācija; ētika; mūsdienu ētika; atcelšanas kultūra; sociālpolitiskā atjēdzība; reklāmas komunikācija