Ceļa locītavas osteoartrīta ārstēšana ar locītavas endoprotezēšanu Latvijā no 2009. līdz 2012. gadam - Fridrihsons, Jānis (Latvijas Universitāte, 2013)
Uzdevumi: Apkopot datus par kopējo Latvijā veikti ceļa artroplastiju skaitu, analizēt Valsts Traumatoloģijas un Ortopēdijas slimnīcā (VTOS) veiktās ceļa locītavas artroplastijas pēc pacientu skaita, vecuma, dzimuma, klīniskās diagnozes, ārstēšanas ilgumu. Metodes: VTOS Medicīnas informācijas un statistikas daļas datubāzē iegūti dati par visām primārām ceļa artroplastijām laika periodā no 2009. g. 1. janvāra līdz 2012. g. 31. decembrim. Datu kopa satur datus par ārstēšanās laiku, vecumu, dzimumu, klīnisko diagnozi, stacionāra dienu skaitu, finansējuma avotu. Latvijā kopumā veikto artroplastiju skaits iegūts no slimnīcu publiskotajiem ziľojumiem Latvijas Gūţas un Ceļa endoprotezēšanas asociācijā. Secinājumi: Primāras ceļa artroplastijas bieţums Latvijā 2012. gadā ir 44 (/100 tk.gadā), Laika periodā 2009-2012. g.novēro negatīvu operāciju skaita dinamiku. Latvijā novēro netipiski lielu sieviešu īpatsvaru- 82% ceļa locītavas artroplastijas populācijā. 2012. g. ir samazinājies vidējāis ārstē

Goal: To study surgical activity of knee arthroplasty in Latvia and it’s temporal tendency in 2009-2012 time frame. Tasks: Summarize data on knee arthroplasty in Latvia, in detail analysis of patients treated in State hospital of Traumathology and Opthopaedics (VTOS) regarding number treated, age, sex, clinical diagnosis, duration of hospital stay. Methods: Data provided by VTOS department of medical statistics includes all primary knee arthroplasties in hospital from 01.01.2009 till 31.12.2012. Dataset contained date of operation, age, sex, clinical diagnosis, hospital stay, financial source. Total number of primary knee arthroplasties was calculated from data provided by hospitals in Latvian association of Hip and Knee endoprosthesation. Conclusions: Rate of primary knee arthroplasty in Latvia is 44 (100,000/year). During 2009-2012 there is decrease in number of knee arthroplasties. We observed unusually high proportion of female patients- 82%. There was significant decrease of hospi
Knee osteoarthritis treatment with knee replacement in Latvia from Year 2009 till 2012
Keywords: Medicīna