Nekustamā īpašuma nodokļa pilnveidošana - Gulbe, Sintija (Latvijas Universitāte, 2008)
Maģistra darbā tiek analizēta nekustamā īpašuma nodokļa pilnveidošana un tās sekas. Mainoties nekustamā īpašuma kadastrālo vērtību bāzei izveidojās situācija, ka kadastrālā vērtības zemei pieauga vairākkārtēji, līdz ar to palielinot vairākkārtēji arī nekustamā īpašuma nodokļa slogu. Lai novērstu šādu situāciju nekustamā īpašuma nodoklim bija nepieciešamas izmaiņas. Maģistra darba mērķis ir, analizējot nekustamā īpašuma nodokļa administrēšanu, pilnveidošanu, kadastrālo vērtību izmaiņas, nodokļa slogu un nekustamā īpašuma nodokļa lomu pašvaldību budžetā, izteikt priekšlikumus par pastāvošo situāciju un nekustamā īpašuma nodokļa pilnveidošanu. Autors apskata nekustamā īpašuma vēsturi un elementus, pēta nekustamā īpašuma kadastra datu administrēšanas kārtību, kadastrālās vērtēšanas likumdošanas izmaiņas un kadastra vērtēšanas noteikumus zemei. Pēdējā nodaļa ir veltīta nekustamā īpašuma nodokļa izvērtēšanai. Šajā nodaļā autors analizē nekustamā īpašuma nodokļa īpatsvaru pašvaldību budžetā, nekustamā īpašuma nodokļa izmaņu ietekmi uz pašvaldību ienākumiem un iedzīvotāju nodokļa slogu. Galvenais autora secinājums ir, ka mainoties nekustamā īpašuma kadastrālo vērtību bāzei ir jāpārskata arī nekustamā īpašuma nodokļa jautājums, un, lai ņemtu vērā radušās situācijas atšķirības dažādos reģionos – nekustamā īpašuma nodokļa likme jādiferencē pašvaldību līmenī. Darbs sastāv no 84 lapaspusēm, iekļautas 19 tabulas un 6 attēli. Atslēgvārdi: nekustamā īpašuma nodoklis, kadastrālā vērtība, pašvaldību ieņēmumi, nodokļa slogs.

The real estate’s tax improvement and its consequences are analyzed in this Master's degree. By changing the base of the real estate’s cadastre value, a situation appeared, where cadastre value of earth increased repeatedly, wherewith tax of real estate load also increased repeatedly. To prevent such situations, it was necessary to make changes in real estate’s tax. A purpose of master’s degree is, by analyzing real estate’s tax administration, improvement, and changes of cadastre value, tax load and role of real estate’s tax in local government, to make conclusions about the existing situation and improvement of real estate’s tax area. Author explores history and elements of the real estate, administration order of cadastre dates of the real estate, cadastre value legislation change and cadastre value term for earth of the real estate. Last chapter is dedicated to estimation of the real estate’s tax. In this chapter author analyses specific weight of the real estate’s tax in the local government’s budget, real estate’s tax change effect on local government’s incomes and load of population tax. The main author conclusion is - changing the base of cadastre value of the real estate, question of real estate’s tax must be revised, and, to take into account appeared situation differences in various regions – a tax of the real estate rate must be differenced at local government level. Work is composed of 84 pages, 19 tables and 6 illustrations included. Keywords: tax of real estate, cadastre value, local government’s incomes, tax load.
The Improvement of Real Estate Tax
Keywords: Ekonomika