Dzimuma maiņa, tiesiskie aspekti. - Vītola, Monta (Latvijas Universitāte, 2012)
Problēmas ar dzimuma maiņas atzīšanu Latvijā tika aktualizētas ar 2008.gada Augstākās tiesas spriedumu, kurā tika konstatēts, ka tiesību normas pieļauj dzimuma maiņu, bet trūkst regulējuma tās reģistrēšanai. Tika secināts, ka nepieciešams regulējums, kas nosaka izpildāmos kritērijus personai, kura vēlas veikt dzimuma maiņu, kā arī kritērijus, kas jākonstatē personai, kura dzimuma maiņu jau ir veikusi. Pētījuma mērķis ir pamatot personas tiesības uz dzimuma maiņu saskaņā ar pamattiesībām un noskaidrot valsts pienākumus personas dzimuma maiņas gadījumā, kā arī aplūkot ar dzimuma maiņu saistītos problēmjautājumus. Pētījuma uzdevums ir salīdzināt dažādu valstu praksi attiecībā uz dzimuma maiņu un izvirzītos kritērijus, ko ir nepieciešams izpildīt, lai dzimuma maiņa tiktu oficiāli atzīta. Pētījumā iegūtajos rezultātos konstatētas personas tiesības uz dzimuma maiņu saskaņā ar starptautiski atzītām pamattiesībām, kā arī valsts pienākums reģistrēt dzimuma maiņu.

Problems with the recognition of gender reassignment in Latvia has been updated with 2008 Supreme Court judgment, which found that the law allows sex change, but it lacks regulation of its registration. It was found that there is necessary framework setting out the criteria for the person wishing to change sex, as well as the criteria which must be held by the person who has already done sex change. The study aim is to justify person’s right to change sex in accordance with the fundamental rights and to clarify government obligations on a sex change, as well as look at a sex change related issues. Goal of the study is to compare the different national practices relating to gender reassignment and the criteria set forth by the need to comply with the sex change to be officially recognized. In conclusion author finds the right to change sex according to the internationally recognized fundamental rights, as well as the obligation to register change of sex.
Gender change, legal aspects.
Keywords: Juridiskā zinātne