Sociokultūras kompetences pilnveidošana sakāmvārdu un parunu iepazīšanas stundās mazākumtautību skolas 10.klasē. - Misāne, Līga (Latvijas Universitāte, 2006)
Diplomdarba „Sociokultūras kompetences pilnveidošana sakāmvārdu un parunu iepazīšanas stundās mazākumtautību skolas 10. klasē” mērķis: izpētīt, kā pilnveidot mazākumtautību skolas skolēnu sociokultūras kompetenci latviešu tautas sakāmvārdu un parunu izmantošanas procesā latviešu valodas un literatūras stundās 10. klasē. Lai pilnveidotu skolēnu sociokultūras kompetenci, skolotājam nepieciešams nodrošināt skolēnu iepazīstināšanu ar tautas kultūras vērtībām, veicināt to saglabāšanu un attīstību skolēna apziņā. Labs materiāls kultūras vērtību apzināšanai ir sakāmvārdi un parunas, kas ir tautas valodas un kultūras sastāvdaļa. Diplomdarba izstrādes gaitā veikta: sociokultūras kompetences jēdziena iepazīšana, lingvodidaktiskās un kulturoloģiskās teorētiskās literatūras analīze, mācību izmēģinājumdarbībā iesaistīto skolēnu izpēte, mācību izmēģinājumdarbība, kurā pilnveidota skolēnu sociokultūras kompetence. Diplomdarbā, balstoties uz lingvodidaktisko teorētisko literatūru, sastādīti un mazākumtautību skolā latviešu valodas un literatūras stundās aprobēti uzdevumi skolēnu sociokultūras kompetences pilnveidošanai latviešu tautas sakāmvārdu un parunu apgūšanas stundās. Izmēģinājumdarbībā izmantotas dažādas mācību metodes un paņēmieni: lekcija, darbs ar mācību tekstu, salīdzināšana u. c. Skolēnu sociokultūras kompetence latviešu tautas sakāmvārdu un parunu apguves stundās pilnveidojas, jo skolēni, balstoties uz savām reālajām kulturoloģiskajām zināšanām, strādā ar kulturoloģisko materiālu – prot atrast un vērtēt informāciju tajā, apzinās latviešu tautas vērtības, tradīcijas, paradumus, salīdzina dzimto un latviešu folkloru.

The aim of diploma work “Improvement of competence of social culture in introduction lessons of proverbs and sayings for 10th class of minority nationalities school”: search for improvement of competence of social culture for minority nationalities school students of 10th class in purpose use the Latvian proverbs and sayings in literature lessons. To improve the students` competence of social culture, the teachers should ensure to introduce the students with national culture values and promote their preservation and development in students` consciousness. The following actions were done during the elaboration process of diploma work: •Introducing of concept of social culture competence; •Analysis of lingual didactics and cultural theoretic literature; •Examination of students involved in educational tests; •Educational tests, on purpose to complete the students` competence of social culture. In the diploma work, according to lingual didactical theoretic literature, there are composed and approved in Latvian language and literature lessons of minority nationalities school for improvement of students` social culture competence in lessons of Latvian proverbs and sayings acquirement. There were exercised different educational methods and techniques: lessons, work with instructional text, comparison etc. The students` competence of social culture in lessons of Latvian proverbs and sayings acquirement is improving, because students, using their real cultural knowledge, are working with cultural material –skills to find and assess the information, awareness of Latvian nation s` values, traditions, habits and comparing native and Latvian folklore.
Improvement of competence of social culture in introduction lessons of proverbs and sayings for 10th class of minority nationalities school.
Keywords: Pedagoģija