Putnu gaļas ražošanas uzņēmuma SIA "Lielzeltiņi" notekūdeņu ietekme uz Mēmeles ūdens kvalitāti - Cimermane, Līga (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darba nosaukums ir „Putnu gaļas ražošanas uzņēmuma SIA „Lielzeltiņi” notekūdeņu ietekme uz Mēmeles ūdens kvalitāti”. Darba mērķis ir izpētīt notekūdeņu apsaimniekošanu putnu gaļas ražošanas uzņēmumā SIA „Lielzeltiņi” un apzināt to radīto ietekmi uz Mēmeles upes ūdens kvalitāti. Teorētiskajā daļā tiek aprakstīti notekūdeņu veidi, notekūdeņu attīrīšanas metodes kopumā, kā arī konkrēti putnu gaļas ražošanas uzņēmumā SIA „Lielzeltiņi”. Izmantojot dažādus literatūras avotus un juridiskos dokumentus, kas regulē notekūdeņu apsaimniekošanu Latvijas Republikā, tiek aprakstīti upju ūdens kvalitāti raksturojošie parametri, kā arī notekūdeņu ietekme uz upju ūdens kvalitātes rādītājiem. Analītiskajā daļā tiek analizēti Valsts statistiskā pārskata „Nr.2 – Ūdens” dati par ražošanas uzņēmuma SIA „Lielzeltiņi” notekūdeņiem laika periodā no 2001. gada līdz 2010. gadam un apzināta to radītā ietekme uz Mēmeles upes ūdens kvalitāti. Dati tiek salīdzināti ar normatīvajos aktos noteiktajām prasībām prioritārajiem zivju ūdeņiem. Darbā tiek analizēti arī autores iegūtie laboratorijas analīžu rezultāti par piesārņojošo vielu koncentrācijām Mēmeles upes ūdeņos konkrētajos datumos, kad tika veikti lauka darbi. Kā arī tiek aprakstīta informācija, kas iegūta ražošanas uzņēmuma SIA „Lielzeltiņi” apmeklējuma laikā. Atslēgas vārdi: notekūdeņi, notekūdeņu attīrīšana, SIA „Lielzeltiņi”, piesārņojums, Mēmeles upe.

The title of the present Bachelor work is „Poultry meat production companie`s Ltd „Lielzeltiņi” sewage impact to water quality of the River Mēmele”. The aim of this work is to investigate management of wastewater in poultry meat production company Ltd „Lielzeltiņi” and to identify wastewater`s impact to the River Mēmele water quality. The theoretical part presents characterization of wastewaters forms, purification form of wastewaters overall and in the poultry meat production company, impact of wastewaters to the river, parametrs that describe quality of rivers water as well as legal documents that regulate management of wastewaters in Latvia. In the analytical section are analyzed the State Statistical Review "Nr. 2 - Ūdens" data for the production companies Ltd "Lielzeltiņi" waste water during the period from the year 2001 to 2010 and deliberated the resulting impact to the River Mēmele water quality. The data are compared with the requirements for priority fish waters. The paper analyzes the author's laboratory results obtained in the River Mēmele waters in terms of date, which was carried out in field work. Also the information which was obtained during production companies’ Ltd “Lielzeltiņi” visit is described. Key words: wastewaters, wastewater treatment, Ltd „Lielzeltiņi”, pollution, the River Mēmele.
Poultry meat production companie`s Ltd „Lielzeltiņi” sewage impact to water quality of the River Mēmele
Keywords: Vides zinātne