Analītiskā mērīšanas cikla metodikas pilnveidošana gaisa aerosolu, virszemes ūdeņu un skuju analīzē - Osīte, Agnese (Latvijas Universitāte, 2008)
Analītiskā mērīšanas cikla metodikas pilnveidošana gaisa aerosolu, virszemes ūdeņu un skuju analīzē AEROSOLU DAĻIŅAS, KVĒPI, METĀLISKIE ELEMENTI, ŪDENS, PRIEŽU SKUJAS, STRIPINGA POTENCIOMETRIJA, INDUKTĪVI SAISTĪTĀS PLAZMAS MASSPEKTROMETRIJA, ENERĢIJAS DISPERSĪVĀ RENTGENFLUORESCENCE Veicot aerosolu daļiņu frakcionēšanu gan ar komerciāli pieejamām, gan ar laboratorijā izgatavotām iekārtām, noteiktas četru cieto daļiņu frakciju PM10, PM2.5-10, PM2.5 un PM1 masas koncentrācijas. Noteiktas un savstarpēji salīdzinātas kvēpu masas koncentrācijas, paraugu ņemšanu un analīzi izdarot ar dažādām kvēpu mērīšanas iekārtām. Izmantojot trīs mikroanalīzes metodes – stripinga potenciometriju, induktīvi saistītās plazmas masspektrometriju un enerģijas dispersīvo rentgenfluorescenci, gaisa aerosolu daļiņās noteiktas vairāku metālisko elementu masas koncentrācijas. Konstruējot un pielietojot vairākas cietā un šķidrā kurināmā dedzināšanas sistēmas, pētītas elementu attiecības iegūtajās aerosolu daļiņās, dedzinot dažādus kurināmā materiālus. Parametru optimizācija dažu smago metālisko elementu noteikšanai ar stripinga potenciometriju pielietota ne tikai gaisa aerosolu daļiņu analīzei, bet arī Mazā un Lielā Baltezeru ūdeņu paraugu analīzēm. Pilnveidojot skuju paraugu ņemšanu, parādīta atsevišķas skujas analīzes lietderība.

Investigation of environmental objects by microanalysis methods AEROSOL PARTICLES, SOOT, METALLIC ELEMENTS, WATER, PINE NEEDLES, STRIPPING POTENTIOMETRY, INDUCTIVELY COUPLED PLASMA MASSPECTROMETRY, ENERGY DISPERIVE X-RAY FLUORESCENCE Performing the fractionated sampling by both commercially available and laboratory constructed devices, mass concentrations of four fractions of solid particles PM10, PM2.5-10, PM2.5 and PM1 were determined. Mass concentrations of soot were determined and mutually compared, performing sampling and analysis by different black carbon measuring techniques. Using three microanalysis methods – stripping potentiometry, inductively coupled plasma masspectrometry and energy dispersive xray fluorescence, mass concentrations of several metallic elements determined in particulate matter. By constructing and using several burning systems for solid and liquid fuels, the investigation of elements’ ratios was done in aerosol particles obtained by burning different fuels. Optimization of parameters for determination of some heavy metallic elements by stripping potentiometry was used not only in analysis of airborne particles, but also in analysis of water samples of Mazais and Lielais Baltezers as well. By improved sampling of pine needles, the usefulness of single pine needle analysis was showed.
Investigation of enviromental objects by microanalysis methods
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Ķīmija; Ķīmija, ķīmijas tehnoloģijas un biotehnoloģija