Ziru un Zlēku izloksne salīdzinājumā ar Piltenes izloksni - Vēvere, Daira (Latvijas Universitāte, 2011)
Maģistra darba tēma — „Ziru un Zlēku izloksne salīdzinājumā ar Piltenes izloksni”. Darbā pētīta Ziru un Zlēku izloksne, tās salīdzinot ar Piltenes izloksni. Visas trīs izloksnes pieder Kurzemes lībiskā dialekta dziļajām tāmnieku izloksnēm. Mūsdienu pētījumu par tām nav. Maģistra darba mērķis ir aprakstīt mūsdienu stāvokli Ziru, Zlēku un Piltenes izloksnē, minot atšķirības no latviešu literārās valodas, salīdzināt izloksnes savstarpēji un ar citām tāmnieku un kursiskajām izloksnēm, arī sniegt sociolingvistisku ieskatu valodas parādību noturīgumā. Par pamatu valodas parādību aprakstīšanai izmantoti zirenieku, zlēcinieku un piltenieku runas ieraksti. Pielikumā — izlokšņu teksti fonētiskā transkripcijā, administratīvā iedalījuma kartes un fotoattēli. Atslēgvārdi: Ziras, Zlēkas, Piltene, dialekts, izloksne, literārā valoda, salīdzināšana

The theme of the Master Thesis is „Vernacular of Ziras and Vernacular of Zlēkas in Comparison with the Vernacular of Piltene”. The Master Thesis comprises the analysis the Vernacular of Ziras and Veranacular of Zlēkas in comparison with the Vernacular of Piltene. These vernaculars belong to the deep subdialects of the Kurzeme Livonian Dialect. There are no contemporary studies on the above mentioned vernaculars. The goal of the Master Thesis is to describe the current state of the vernaculars of Ziras, Zlēkas and Piltene as contrasted with the standard Latvian, also comparing the above mentioned vernaculars with each other and with another Tāmnieku and Couronian subdialects. The insight into the sustainability of the language phenomena in the sociolinguistic discourse also is given. The research is based on the speech records of Ziras, Zlēkas and Piltene native inhabitants. In the Appendix: the phonetic transcripts of the dialect records, the maps of the administrative division and the photographs. Keywords: Ziras, Zlēkas, Piltene, dialect, vernacular, standard Latvian, comparison
Vernacular of Ziras and Vernacular of Zlēkas in Comparison with the Vernacular of Piltene
Keywords: Filoloģija