Attieksme pret privātīpašumu Padomju tiesībās un tās izpausme saimneiciskajos noziegumos - Pikalova, Edīte (Latvijas Universitāte, 2007)
Diplomdarba’’ Attieksme pret privātīpašumu Padomju tiesībās un tās izpausme saimnieciskajos noziegumos’’ mērķis ir izpētīt sociālistisko tiesību attieksmi pret privātīpašumu un pamatojoties uz sociālistisko ideoloģiju, tās attieksmi pret saimnieciskajiem noziegumiem , īpaši spekulāciju. Spekulācija bija PSRS sabiedrības spogulis ,kas atspoguļoja paradoksālo situāciju valstī, sabiedrības dubulto morāli, sekošanu marksisma- ļeņinisma ideoloģijai un , tai pašā laikā, vēmi gūt papildus ienākumus vai iegādāties savā īpašumā kaut ko kā nav otram. Divdesmitā gadsimta astoņdesmitajos gados PSRS norisinājās valsts politiskās un ekonomiskās pārvades sistēmas kardināla reorganizācija ‘’pārbūve’’. ‘’Pārbūves’’ virzītājspēks bija PSRS ekonomiskās sistēmas stagnācija un sociālistiskās ideoloģijas krīze. Ar spekulāciju nodarbojās kā parasts cilvēks, vēloties pārdot sev nederīgu lietu vai vēloties iegādāties deficīta preces, tā uzņēmēji, kuri izmantoja robus likumdošanā vai tās trūkumu. ‘’Pārbūves’’ procesā tika atzīta privātīpašuma nepieciešamība un pieņemti likumi par denacionalizāciju, individuālo darbu, uzņēmējdarbību utt. Demokrātiskā un liberālā valstī, kur pastāv brīvā tirgus ekonomika un brīva konkurence, nepastāv noziedzīgs nodarījums- spekulācija. ‘’Pārbūves’’ rezultāts bija šāda valsts modeļa izveide.

Aim of the theses ‘’Soviet law’s attitude to private property and it’s expression in economic crimes’’ is to explore socialistic law’s attitude to private property and relaying on socialistic ideology, economic crimes, especially speculation. Speculation was mirror of the society or USSR, which reflected paradoxical situation in the country, double morality of society, following socialistic ideology and, at the same time, longing for additional income or things. During twentieth century’s 80’s in USSR took place cardinal reorganization of state political and economical administration systems ‘’rebuilding’’. Guiding force of ‘’rebuilding’’ was stagnation of USSR economic system and crisis of socialistic ideology. Speculated almost everybody, man who wanted to purchase some stylish or sell some unnecessary things, businessmen, who used gaps in legislation or lack of legislation at all. During ‘’rebuilding’’ was admitted necessity of private property, denationalization and were passed laws authorized individual business, private companies, private banks, foreign
Soviet Law attitude to private property and it's expression in economical crime
Keywords: Tiesības