Krāsaino kontaktlēcu ietekme uz acī noklīdušo gaismu - Diķe, Renāte (Latvijas Universitāte, 2023)
Darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 42 lapaspusēm. Tas satur 27 attēlus, 1 tabulas, 2 pielikumus un 72 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis bija novērtēt vai krāsainās kontaktlēcas ietekmē noklīdušās gaismas mērījumus un zema kontrasta redzes asumu. Laboratorijas pētījumā piedalījās 20 dalībnieki. Acī noklīdusī gaisma tika mērīta izmantojot C-Quant ierīci un zema kontrasta redzes asums - izmantojot FraACT programmu. Papildus tika izveidotas 2 aptaujas, vienu no tām aizpildīja laboratorijas pētījuma dalībnieki, bet otru - plašsaziņu medija Facebook lietotāji. Pētījumā iegūtie rezultāti norādīja, ka krāsainās kontaktlēcas statistiski nozīmīgi neietekmē acī nokļūdošās gaismas mērījumus, taču statistiski nozīmīgi ietekmē zema kontrasta redzes asumu.

The thesis is written in Latvian on 42 pages. It contains 27 figures, 1 table, 2 appendices, and 72 references. The aim of the study was to evaluate whether coloured contact lenses affect ocular stray light measurements and low contrast visual acuity. In the laboratory study participated 20 participants. Stray light was measured using the C-Quant device and low-contrast visual acuity - using the FrACT program. In addition, 2 surveys were created, one of them was completed by the participants of the laboratory study, and the other by Facebook users. The results of the study indicated that coloured contact lenses do not have a statistically significant effect on ocular stray light but do have a statistically significant effect on low-contrast visual acuity
The Effect of Coloured Contact Lenses on Ocular Straylight
Keywords: Klīniskā optometrija; acī noklīdusī gaisma; kontaktlēcas; krāsainās kontaktlēcas; zema kontrasta redzes asums