Preparāti locītavu veselībai - Ablaževiča, Linda (Latvijas Universitāte, 2025)
Locītavu slimības, piemēram, osteoartrīts un reimatoīdais artrīts, ir būtiska sabiedrības veselības problēma gan pasaulē, gan Latvijā, būtiski ietekmējot dzīves kvalitāti un darbaspējas. Maģistra darba mērķis ir analizēt locītavu veselību veicinošo faktoru nozīmi un izplatību, kā arī izvērtēt uztura bagātinātāju (kolagēna, glikozamīna un hondroitīna) efektivitāti locītavu veselības uzlabošanā. Īpaša uzmanība pievērsta Latvijas iedzīvotāju paradumiem un preparātu lietošanas tendencēm. Aptaujas rezultāti liecina, ka lielākā daļa cilvēku sāk lietot šos līdzekļus tikai pēc 60 gadu vecuma, kad bojājumi jau progresējuši. Bieži tiek izmantoti arī bezrecepšu pretsāpju līdzekļi, kas var kaitēt veselībai. Darba rezultāti uzsver nepieciešamību pēc sabiedrības izglītošanas par profilakses nozīmi.

Joint diseases, such as osteoarthritis and rheumatoid arthritis, are a significant public health problem both in the world and in Latvia, significantly affecting the quality of life and work capacity. The aim of the master's thesis is to analyze the importance and prevalence of factors promoting joint health, as well as to evaluate the effectiveness of dietary supplements (collagen, glucosamine and chondroitin) in improving joint health. Special attention is paid to the habits of the Latvian population and drug use trends. The survey results show that most people start using these products only after the age of 60, when the damage has already progressed. Over-the-counter painkillers, which can be harmful to health, are also often used. The results of the thesis emphasize the need for public education about the importance of prevention.
Preparations for joint health
Keywords: Farmācija; locītavas; artrīts; anketēšana; uztura bagātinātāji