Bioaugmentācijas izmantošana farmācijas notekūdeņu attīrīšanas efektivitātes uzlabošanai - Neibergs, Miks (Latvijas Universitāte, 2015)
Šajā darbā tika pētīta no farmācijas attīrīšanas iekārtām izdalītu, dabisku mikroorganismu spēja degradēt specifiskus farmakoloģijas savienojumus tīrkultūru veidā, kā arī bioaugmentācijas procesā simulētos reālos vide apstākļos. Izmantotās metodes ļauj salīdzinoši novērtēt mikroorganismu koncentrāciju un dinamiku vidē. Tika parādīts, ka mikroorganismu aktivitāte testa sistēmas apstākļos ir būtiski atšķirīga no in vitro. Konstatēts, ka bioaugmentācijas celmiem ir augsta izskalošanas pakāpe un ir nepieciešams veikt papildus pasākumus, lai to samazinātu. Ir grūti paredzēt pievienoto mikroorganismu efektu uz eksistējošo mikrofloru. Sēnei Gibberella indica ir augsts potenciāls tikt izmantotai farmācijas notekūdeņu bioaugmentācijā.

In this work the efficiency of pharmaceutical product biodegradation via microorganism pure strains, isolated from pharmaceutical wastewater treatment plant , was evaluated. The potential of said microorganisms to be used in bioaugmentation in simulated environment was also tested. Used methods also allowed for precise measurements of microorganism concentration and growth dynamic in test surroundings. It was showed that strains used in bioaugmentation can have drastically adverse effects in simulated real life habitat than when used in vitro situation. It was also determined that strains used in bioaugmentation have high risk degree of “washing-out’’ and additional steps are required to decrease it. It is hard to predict the effect of added microorganism on the existing microflora. Fungus Gibberella indica was identified to have tremendous potential to be used as microorganism strain in pharmaceutical wastewater treatment plant bioaugmentation.
Application of bioaugmentation to increase efficiency of pharmaceutical wastewater treatment
Keywords: Bioloģija; bioaugmentācija; farmācijas produkti; notekūdeņu attīrīšana; qPCR