Izdegšanas sindromu veicinošie faktori sociālā darbinieka profesionālajā darbībā - Sudnika, Anita (Latvijas Universitāte, 2008)
Sociālie darbinieki ir viena no riska grupām, kas prasa lielu emocionālo noturību. Tas nozīmē, ka sociālie darbinieki ikdienas profesionālajā darbībā ir pakļauti „izdegšanas” sindroma riskam. Sociālā darba specifika, lielais klientu skaits, atbildība un vēlme atrisināt klientu problēmas nereti rada pārslodzi. Diplomdarba temats ir “Izdegšanas sindromu veicinošie faktori sociālā darbinieka profesionālajā darbībā”. Diplomdarba mērķis ir pētīt izdegšanas sindromu veicinošos faktorus sociālā darbinieka profesionālajā darbībā. Mērķa sasniegšanai izvirzīti sekojoši uzdevumi: 1.Skaidrot jēdzienu „izdegšanas sindroms”; 2.Analizēt „izdegšanas” sindromu veicinošos faktorus individuālajā, starppersonu un organizāciju līmenī; 3.Pētīt „izdegšanas” sindromu veicinošos faktorus organizācijas līmenī Līvānu pašvaldības Sociālā dienesta un Rīgas ZPSD sociālo darbinieku profesionālajā darbībā. Darbs sastāv no 5 nodaļām. Darba teorētiskajā daļā, balstoties uz literatūras avotiem, aprakstīti izpētes teorētiskie aspekti, kas sniedz pārskatu par izdegšanas sindroma jēdzienu, pazīmēm, attīstības dinamiku, kā arī izdegšanas sindromu veicinošajiem faktoriem individuālajā, starppersonu un organizācijas līmenī. Empīriskajā daļā tika veikta sociālo darbinieku aptauja, lai izpētītu izdegšanas sindromu veicinošos faktorus organizācijas līmenī Līvānu pašvaldības un Rīgas Zemgales priekšpilsētas Sociālā dienesta sociālo darbinieku profesionālajā darbībā. Pētījuma rezultātā tika konstatēts, ka Līvānu pašvaldības Sociālā dienesta un Rīgas ZPSD sociālie darbinieki savā profesionālajā darbībā galvenie izdegšanas sindromu veicinošie faktori organizācijas līmenī ir sekojoši: 1) faktori, kas saistīti ar darba slodzi; 2) faktori, kas saistīti ar sociālā darbinieka profesiju; 3) faktori, kas saistīti ar klientiem. Atslēgvārdi: izdegšanas sindroms, izdegšanas sindromu veicinošie faktori, sociālā darbinieka profesionālā darbība, sociālo darbinieku aptauja.

Social workers are one of the risk groups who require great emotional stability. It means that social workers might be at risk of burnout syndrome. The specific character of social work, the amount of clients, responsibility and wish to solve client problems can lead to overload and emotional exhaustion. The title of diploma work is "Promoting factors of burnout syndrome in social worker's professional activity". The target of diploma work was to collect and analyze data about factors which promote burnout in social worker’s professional activity. To achieve the defined target are set tasks: 1.To explain concept of burnout syndrome; 2.To analyse promoting factors of burnout in individual, interpersonal and organizational level. 3.To establish organizational factors which promote burnout syndrome in social worker’s professional activity of Livani municipality and Riga municipality Zemgales suburb’s Social Service. Research is structured in five parts. There are described theoretical aspects of burnout – symptoms, development of burnout and promoting factors of burnout in individual, interpersonal and organizational level. Empirical part shows results of the research include analysis of burnout promoting factors in organizational level in Livani municipality and Riga municipality Zemgales suburb’s Social Service. The conclusion of research findings show that the factors which most of all promote burnout syndrome are 1) factors related with workload; 2) factors related with social worker’s profession; 3) factors related with clients. Keywords: burnout syndrome, burnout factors, social worker’s professional activity, social worker’s questionnaire.
Promoting Factors of Burnout Syndrome in Social Worker's Professional Activity
Keywords: Sociālā politika un sociālā darba organizācija