Tiešie nodokļi un to īpatnības Latvijā - Gžibovska, Inna (Latvijas Universitāte, 2008)
Ikviens ekonomiski aktīvs iedzīvotājs gan Latvijā, gan kādā citā valstī gandrīz katru dienu saskaras ar nodokļiem, kas ir ar likumu noteikti maksājumi valsts vai pašvaldību budžetos. Un cilvēkiem tie ir jāmaksā, gan nopērkot veikalā kādu preci, izmantojot kāda speciālista pakalpojumus, gan apstrādājot sev piederošos zemes gabalu, kā arī izveidojot un vadot savu sabiedrību vai godīgi pelnot savu iztiku, respektīvi, saņemot savu darba algu. Tas nozīmē, ka gandrīz visi darbaspējīgi pilsoņi ir nodokļu maksātāji, kā arī uzņēmējdarbības vidi skar vairāki tiešie nodokļi. Tādēļ ir svarīgi izprast tiešo nodokļu sistēmu un zināt kā tā ietekmē katru personu atsevišķi, uzņēmējdarbību un valsts ekonomiku kopumā. Bakalaura darbā ir pētītas un analizētas tiešo nodokļu iezīmes Latvijā un dažas nodokļu likmes citās Eiropas Savienības valstīs. Tiešo nodokļu politikas teorētiskie aspekti Latvijā, izvērtēta nodokļu loma valsts budžeta veidošanā, parādīta tiešā nodokļa sistēma, likmes, atvieglojumi, aprēķināšana un citi nosacījumi Latvijā. Darbā ir 8 daļas un 78 lappuses. 1. daļā teorētiskais apkopojums par nodokļu būtību, principiem funkcijām, politiku, nodokļu vēsturi, kā arī to lomu valsts budžeta veidošanā. Pārējās daļās tiek pētītas katrs tiešais nodoklis Latvijā, to raksturojums, aprēķināšanas un maksāšanas kārtība. Pētījuma nobeigumā autors sniedz priekšlikumus atbildīgajām institūcijām kā sakārtot likumdošanu, kā izveidot vienotu nodokļu koncepciju, lai samazinātu biežos grozījumus un nestabilitāti likumdošanā, kā arī novienādot uzņēmumu un ienākuma nodokļa likmju atšķirības. Autors iesaka iespēju robežās nepakļauties nodokļu harmonizācijas tendencēm Eiropas Savienībā tuvāko gadu laikā, kamēr Latvijas ekonomika iegūs zināmu attīstības stabilitāti. Pētījums izmantojams lēmumu pieņemšanā par grozījumiem attiecībā uz tiešajiem nodokļiem. Darbu var izmantot kā izglītojošu materiālu darbinieki, sabiedrību vadītāji, grāmatveži, kā arī jebkura persona, kuru skar kāds no Latvijas tiešajiem nodokļiem. Atslēgvārdi: nodokļu politika, tiešie nodokļi, nodokļu harmonizācija.

Every economically active citizen of Latvia of any other country almost every day faces taxes which are with law determined payments in state or municipality budget. And people have to pay them when they are buying any goods in a shop or using services provided by any specialist or cultivating their own land or even creating and managing organization on their own or fairly earning their daily bread respectively getting salary. This means that almost every citizen of able-bodied population is tax payer and enterprise environment is also affected by several direct taxes. That is why it is important to understand tax system and know how it affects every person individually, business and state economics overall. In bachelor reserch features of direct taxes in Latvia and several tax rates in other European Union countries are explored and analyzed. So are direct taxes politics theoretical aspects in Latvia. Role of taxes is evaluated in building up state budget, direct tax system, tax rates, preferences, calculations and other conditions in Latvia are described. Paper consist of 8 parts and 78 pages. The first part consists of theoretical summary on ideas, principles, politics, history and role of taxes in building up state budget. In other parts every direct tax in Latvia, their description, calculation and payment order is analyzed. In summary author gives proposals to responsible institutions how to improve legislation, how to create unified tax conception in order to decrease often alterations and unstable situation in legislation and also level out differences in enterprise and income tax rates. Author suggests within limits to defy tax harmonization tendencies in European Union during several next years while economics of Latvia gains certain development stability. Research is useful while making decisions on alterations of direct taxes. Paper also can be used as educational material for employees, enterprise managers, accountants and any other person which is affected by any direct tax in Latvia. Keywords: tax politics, direct taxes, harmonization of taxes.
Direct taxes and it individualities in the Latvia
Keywords: Ekonomika