Dzīvnieki latviešu folklorā: mītiski maģiskais aspekts (pēc latviešu tautasdziesmu un mūsdienu folkloras materiāliem) - Stauga, Jolanta (Latvijas Universitāte, 2011)
Jolanta Stauga Dzīvnieki latviešu folklorā: mītiski maģiskais aspekts (pēc latviešu tautasdziesmu un mūsdienu folkloras materiāliem) Promocijas darba anotācija Veiktais promocijas darbs ir pirmais plašākais pētījums par dzīvniekiem latviešu folklorā, to funkcijām, semantiku. Dzīvnieki promocijas darbā analizēti divu folkloras tradīciju – klasiskās folkloras un mūsdienu folkloras – kontekstā, kas ļauj sastatīt tautasdziesmas ar mūsdienu folkloras materiāliem, meklējot kopīgos saskares punktus dzīvnieku traktējumā, lai tādējādi parādītu, ka, iepazīstot folklorā atainoto dzīvnieku pasauli, varam labāk izprast arī savu domāšanas paradigmu. Promocijas darba galvenais mērķis ir strukturētas sistēmas veidā dot dzīvnieku raksturojumu latviešu tautasdziesmās mītiski maģiskajā aspektā un salīdzinājumā parādīt, vai un kā šis mītiski maģiskais skatījums uz dzīvniekiem izpaužas mūsdienu folklorā, tādējādi noskaidrojot, vai tautasdziesmās atainotajai shēmai dzīvnieku tēlu izmantojumā ir kādi analogi risinājumi mūsdienās. Promocijas darba struktūru veido ievads, četras pamatnodaļas ar apakšnodaļām, nobeigums – secinājumi, avotu un izmantotās literatūras saraksts, pielikumi. Pirmās nodaļas četrās apakšnodaļās aplūkota dzīvnieku tēmas izpētes vēsture latviešu folkloristikā. Otrās nodaļas divās apakšnodaļās sniegts dzīvnieku kā dievību zoomorfo zīmju raksturojums latviešu tautasdziesmās. Trešās nodaļas četrās apakšnodaļās atklāta dzīvnieku tēlu polifunkcionalitāte tautasdziesmās atspoguļotajās cilvēka mūža pārejas situācijās (radībās un krustībās, pubertātes iniciācijā, kāzās, bērēs), kā arī mēģināts rast atbildi uz jautājumu, vai dzīvnieku raksturojumā cilvēka mūža pārejās rodami kādi saskares punkti ar mūsdienām. Ceturtās nodaļas trijās apakšnodaļās atsevišķi aplūkoti dzīvnieki saistībā ar maģiju cilvēka saimnieciskās un ikdienas dzīves kontekstā, kas nodaļā raksturota gan latviešu tautasdziesmu, gan mūsdienu folkloras kontekstā.

Jolanta Stauga Animals in Latvian Folklore: Aspects of Myth and Magic (According to Latvian Folk-Songs and Materials of Contemporary Folklore) Abstract of doctoral thesis The present doctoral thesis is the first comprehensive research on animals in Latvian folklore, their functions and semantics. The thesis approaches animals in the context of two folklore traditions – namely, classical folklore and contemporary folklore. This approach allows to juxtapose Latvian folksongs with the materials of contemporary folklore, to seek and find the common aspects in their handling of animal themes. Thus the thesis demonstrates that by understanding the folkloristic animal world we can get to know our own thinking paradigms better. The aim of the present doctoral thesis is to give a structural characterisation of various approaches to animals in Latvian folksongs according to their mythical and magical functions, and to compare these approaches to those of the contemporary folklore, seeking similarities between the usage of animals in the ancient mythical and magical viewpoint and the modern one. The doctoral thesis consists of introduction, four chapters with subchapters, conclusions, list of sources and bibliography as well as appendices. The four subchapters of the first chapter take a look at the research of animals in the history of Latvian folklore studies. The two subchapters of the second chapter characterise animals as zoomorphic signifiers in Latvian folksongs. The four subchapters of the third chapter reveal the number of functions different animals had in the human rites of passage as mirrored in Latvian folksongs (here by rites of passage such events as birth and baptism, puberty initiation, wedding and funeral are meant). The third chapter also seeks similarities between the characterisation of animals in human life in ancient folklore and that of the present day. The three subchapters of the fourth chapter research the animal magic in the everyday life both in the context of Latvian folksongs and contemporary folklore.
Animals in Latvian Folklore: Aspect of Myth and Magic (According to Latvian Folk-Songs and Materials of Contemporary Folklore)
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Filoloģija; Literatūrzinātne; Valodu un kultūras studijas, dzimtās valodas studijas un valodu programmas