Konkurences īpatnības farmācijas tirgū - Trūpa, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darba „Konkurences īpatnības farmācijas tirgū” mērķis ir izpētīt un novērtēt konkurences situāciju farmācijas tirgū Latvijā, kā arī izpētīt Latvijas zāļu tirgus konkurences ietekmējošos faktorus. Maģistra darbs sastāv no trīs nodaļām. Pirmajā nodaļā tiek izpētīta tirgus konkurences būtība un konkurences mehānisma izpratnes pieejas literatūrā. Īpaša uzmanība tiek pievērsta tirgus monopolizācijai un tās regulācijai. Tam seko tirgus konkurences formas un tirgus struktūras veidu analīze. Otrajā nodaļā tiek veikta konkurences analīze ES farmācijas tirgū, ka arī tiek novērtētas farmācijas preces īpašības. Un trešajā nodaļā atspoguļoti veiktā empīriskā pētījuma rezultāti un analizētas Latvijas farmācijas tirgus, kā arī apskatīti un analizēti Latvijas aptieku tīklu pamatrādītāji. Maģistra darbs sastāv no 100 lpp, tajā ievietotas 10 tabulas, 13 attēli, kā arī pievienoti 2 pielikumi. Izmantotās literatūras saraksts sastāv no 56 literatūras avotiem. Atslēgas vārdi: farmācijas nozare, farmācijas tirgus, konkurence, zāles, aptieku tīkli.

The purpose of the master’s thesis „Competition particularities of pharmaceutical market” is to investigate and evaluate the competitive situation in the Latvian pharmaceutical market, as well as to explore influencing factors of competition in the Latvian pharmaceutical market. Master's thesis consists of three chapters. In the first chapter is being investigated essence of market competition and competition mechanism understanding approach in the literature. Particular attention is paid to the monopolization and regulation of the pharmaceutical market, followed analysis by market competition shape and structure. In the second chapter is carried out competitive analysis of the EU pharmaceutical market and evaluated properties of pharmaceutical goods. In the third chapter reflects the empirical results of the study and analyzes the Latvian pharmaceutical market, and discussed and analyzed fundamentals of Latvian pharmacy network. Master's thesis consists of 100 pages, in the master’s thesis placed 10 tables, 13 figures, and it also includes 2 appendices. Bibliography consists of 56 literature resources. Keywords: pharmaceutical industry, pharmaceutical market, competition, medicine, pharmacy networks.
Competition particularities of pharmaceutical market
Keywords: Vadībzinātne; farmācijas nozare; farmācijas tirgus; konkurence; zāles; aptieku tīkli