Riska faktoru analīze pacientiem ar cerebrālo hemorāģiju - Ozoliņa, Zanda (Latvijas Universitāte, 2018)
Spontāna, netraumatiska cerebrālā hemorāģija ir nozīmīgs mirstības iemesls pasaulē. Pētījumā tika analizēti Rīgas Austrumu klīniskās universitātes stacionāra „Gaiļezers”, Neiroloģijas un neiroķirurģijas klīnikas 16. nodaļas pacientu ar netraumatisku cerebrālo hemorāģiju (330 dzīvo un 74 slimnīcā mirušo pacientu) ‘Ārsta apskates lapas’ un ‘Izraksta no slimīcas’ dati laika posmā no 2015-2017. gadam. Apkopotie dati parāda, šajā laika posmā ap 33% dzīvo un slimnīcā mirušo pacientu ‘Ārsta apskates lapa’ (pacienta anamnēze) ir nepilnīgi aizpildīta: visbiežāk daļēji aizpildīta informācija par pacienta iepriekšējo medikamentozo terapiju un slimībām. Turklāt, 29% dzīvajiem un 35 % slimnīcā mirušiem pacientiem ‘ārsta apskates lapā’ iztrūkst būtiski anamnēzes dati - netiek norādīta informācija par jebkādu agrāku medikamentu lietošanu un slimībām. Pētījuma rezultāti analizējot pieejamo informāciju, ļauj secināt, ka netraumatiskas cerebrālas hemorāģijas pacientiem ie būtiski sekojoši riska faktori: otrās-trešās pakāpes hipertensija, 2. tipa diabēts; antikoagulanta (varfarīna) pārdozēšana, kā arī varfarīna vienlaicīga lietošana ar antikoagulanta efekta pastiprinošiem medikamentiem un vecumu. Ņemot vērā, ka gados vecākiem pacientiem nereti novēro atmiņas pasliktināšanos, tas var paaugstināt varfarīna pārdozēšanas riska iespējamību.

Spontaneous, non-traumatic cerebral hemorrhage is an important cause of mortality in the world. In this study were analyzed records of the ‘Doctor’s visit page’ and ‘Exit statement' data of patients with non - traumatic cerebral haemorrhage (330 alive and 74 deceased patients) at the Riga East University Hospital Clinic of Neurology and neurosurgery (Department No.16) from year 2015 till 2017. The obtained data shown that about 33% 'Doctor's visit pages' (both alive and deceased patients) were incomplete: the most frequent inaccuracy was partially filled information about the patient's diseases and previous used medication. Besides, the 'Doctor's visit page' of 29% of alive and 35% of deceased patients were no provided with any information about the previously used medication(s) and illnesses. The results of the available data indicated the following important risk factors for non-traumatic cerebral haemorrhage patients: age, second and third - degree hypertension, type 2 diabetes, overdose of anticoagulant (warfarin), and co-administration of warfarin with anticoagulant effect enhancing medication. Taking into account that elderly patients might more often experience worsening of the memory, this may even increase the risk of warfarin overdose.
Analysis of risk factors in patients with cerebral haemorrhage
Keywords: Farmācija; slimnīcas pacients; pacients; netraumatiskas; cerebrāla hemorāģija; riska