Valsts policijas darbinieku apmierinātības ar darbu un sociālā atbalsta saistība ar nodomiem aiziet no darba - Šamajeva, Lala (Latvijas Universitāte, 2006)
Maģistra darba mērķis bija noskaidrot, vai sociālais atbalsts prognozē saistību starp apmierinātību ar darbu un nodomiem aiziet no darba. Tajā tika izvirzīti sekojoši pētījuma jautājumi: Kādi ir sociālā atbalsta rādītāji Latvijas policistiem? Vai sociālais atbalsts prognozē saistību starp apmierinātību ar darbu un nodomiem aiziet no darba? Papildus tika izvirzīti vēl divi pētījuma jautājumi: Vai pastāv statistiski nozīmīgas sakarības starp izjusto vadītāja atbalstu, apmierinātību ar darbu un nodomiem aiziet no darba? Vai pastāv statistiski nozīmīgas sakarības starp respondentu demogrāfiskajiem rādītājiem un apmierinātību ar darbu, sociālo atbalstu un nodomiem aiziet no darba? Pētījumā piedalījās 103 policijas darbinieki – 43 (41,7%) sievietes un 60 (58,3%) vīrieši. Pētījuma instrumenti bija Smita, Kendela un Hjulina aptauja “Darba apraksta indekss” un „Darbs kopumā” (Smith, Kendall & Hulin, 1969), Kaplana, Koba, Frenča u.c. „Sociālā atbalsta skala” (Caplan, Cobb, French et.al., 1975) un Pāvula aptauja “Nodomi aiziet no darba” (Pāvuls, 2003). Viens no maģistra darba mērķiem bija arī aptauju “Darba apraksta indekss” un „Darbs kopumā” un „Sociālā atbalsta skala” adaptācija. Pētījuma jautājumu noskaidrošanai tika izmantots Pīrsona un parciālās korelācijas koeficienti, regresiju analīze, dispersiju analīzes Post Hoc aprēķini. Tika konstatēts, ka visvairāk policijas darbinieki sociālo atbalstu saņem no ģimenes, bet vismazāk - no citiem darbiniekiem darbā. Sociālais atbalsts kopumā neprognozē saistību starp apmierinātību ar darbu un nodomiem aiziet no darba. Vīrieši saņem augstāku atbalstu no ģimenes un vairāk nekā sievietes meklē iespēju strādāt citā organizācijā. Izteiktāks nodoms nestrādāt policijā ilgāk par dažiem mēnešiem ir tiem policijas darbiniekim, kam ir lielāks darba stāžs policijā. Vairāk apmierināti ar algu, vadību un kolēģiem ir tie darbinieki, kam ir augstākā izglītība.

The aim of this research was to elucidate whether social support has any kind of prediction on relationship between job satisfaction and turnover intention. The questions of the master’s thesis were: What are the showings of social support in Latvian policemen? Is social support a predictor of relationship between job satisfaction and turnover intentions? In addition were raised two else research questions: If there are statistically significant relations between perceived supervisor support, job satisfaction and turnover intention? If there are statistically significant relations between demographic data of respondents and job satisfaction, social support and turnover intentions? Participants of the study were 103 policemen – 43 (41,7%) women and 60 (58,3%) men. Instruments were Job Descriptive Index and Job In General Inventory (Smith, Kendall & Hulin, 1969), Social Support Scale (Caplan, Cobb, French et.al, 1975) and Turnover Intentions Inventory (Pavuls, 2003). One of the purposes of the work was to adapt of Job Descriptive Index, Job In General Inventory and Social Support Scale. Methods of the study were Pearson’s and Partial correlations, Regression analysis and One-Way ANOVA. It was found that mainly policemen receive social support from their families; they receive less support from others employee at work. The Social support in general doesn’t predict relationship between job satisfaction and turnover intentions. Policemen more than policewomen are looking for opportunity to work in another organization. Employee with longer tenure in police don’t want to work in police longer than a few months. More satisfied with salary, supervision and colleagues are employee with higher education.
Job Satisfaction and Social Support in relation to Turnover Intention of Latvian Policemen
Keywords: Psiholoģija