Nozieguma mēģinājums - Šķerberga, Kristiāna (Latvijas Universitāte, 2018)
Kā jau zināms ir dažādi noziedzīga nodarījuma veidi gan pabeigti noziedzīgi nodarījumi, gan nepabegti noziegumi. Var šķist, ka tikai pabeigts noziedzīgs nodarījums aizskar ar likumu aizsargātās intereses, taču tieši tāpat šīs intereses aizskar arī nepabeigts noziegums, šajā gadījumā, nozieguma mēģinājums, kas arī ir šī bakalaura darba temats. Nozieguma mēģinājums ir viens no nepabeigta nozieguma veidiem. Mūsdienās izplatīta ir ne tikai pabeigta noziedzīga nodarījuma izdarīšana, bet arī nozieguma mēģinājums. Darba mērķis ir izpētīt problemātiku, ko sagādā nozieguma mēģinājuma kvalifikācija, kā arī izpētīt iespējamos šo problēmu risinājumus. Kā jau iepriekš tika minēts, problēmas sagādā nozieguma mēģinājuma kvalifikācija, jeb, precīzāk, nozieguma mēģinājuma nošķiršana no pabeigta noziedzīga nodarījuma un sagatavošanās noziegumam. Darbā tiks pētīta nozieguma mēģinājuma būtība, atšķirības starp nozieguma mēģinājumu un sagatavošanos noziegumam, pabeigtu noziedzīgu nodarījumu. Lai veiktu secinājumus, tiks izmantota juridiskā literatūra un Latvijas Republikas tiesu prakse. Tiks veikts arī salīdzinājums ar citu valstu tiesisko regulējumu attiecībā uz nozieguma mēģinājumu. Tiks aplūkotas tādas valstis kā Igaunija, Lietuva, Krievijas Federācija, Vācijas Federatīvā Republika, Spānija un Dānija.

As you know there are different ways of committing a criminal offence and completed criminal offence against the interests protected by law, but these interests against also uncompleted criminal offences, in the case, the attempt, which is also the subject of a Bachelor thesis. The attempted crime is one of the pending types. Today is not only a criminal offence, but also often attempt. The objective is to examine the issue of judicial practice, which is a crime to at tempt qualifications, as well as to explore possible solutions to these problems. As has been mentioned earlier, the problem is the attempt qualifications, or, more precisely, the attempt to complete separation from a criminal offence. Work will be pursued to differences between attempted crime and preparation for the crime, complete a criminal offence. The conclusions will be used for the purpose of legal literature and of case-law of the Republic of Latvia. Will also comparison with other national legal framework with regars to the attempt. Will comparison by countries such as Estonia, Lithuania, Russia, Germany, Spain and Denmark.
Crime attemt
Keywords: Juridiskā zinātne; nozieguma mēģinājums; nozieguma mēģinājuma veidi; nepabeigts noziedzīgs nodarījums; atbildība