Ķīmiskie un ergonomiskie riski un to atbilstošie preventīvie pasākumi Aktīvo farmaceitisko vielu ražošanas iecirknī - Kapačs, Mārtiņš (Latvijas Universitāte, 2023)
“Ķīmiskie un ergonomiskie riski un to atbilstošie preventīvie pasākumi Aktīvo farmaceitisko vielu ražošanas iecirknī”. Darba autors: Mārtiņš Kapačs. Darba zinātniskais vadītājs: asoc. prof., Dr. chem. Ingars Reinholds. Darbs izklāstīts uz 53 lpp., ietver 15 attēlus, 13 tabulas, 8 pielikumus un 38 literatūras avotus. Pētījums sastāv no 3 nodaļām. Pirmajā daļā ir apkopota un pētīta literatūra par farmācijas nozari pasaulē un Latvijā, pastāvošajiem ergonomiskajiem riskiem nozarē, to sekmējošiem aspektiem, ka arī apskatīta pieejamā publicētā informācija par ergonomiskajām saslimšanām nozarē. Apkopoti un pētīti ķīmiskie riski, ķīmisko vielu bīstamās īpašības un to iedarbība. Otrajā daļā ir aprakstīta darbā pielietotā pētījumā izmantojamā metodika. Trešajā daļā aprakstīts veiktais pētījums, kur tika analizētas nodarbināto atbildes uz anketas jautājumiem, iegūts ķīmisko darba vides risku novērtējuma rezultātu un smaguma slodzes risku rezultātu apkopojums, vērtēta ķermeņu daļu noslodze, aprēķināts rekomendējamais smaguma celšanas limits un celšanas indekss. Kvalifikācijas darba beigās apkopoti secinājumi, kas radušies pētījuma rezultātā un izstrādāti priekšlikumi darba vides riska mazināšanai. Izmantotās metodes: strādājošo aptauja, Austrijas metode ķīmisko risku noteikšanai, slodzes galveno rādītāju metodes (SGR – A, SGR – B, SGR - C), ātrā ekspozīcijas kontroles metode (ĀEK), rekomendējamais smaguma celšanas limits (NIOSH vienādojums) ergonomisko risku noteikšanai.

“Chemical and ergonomic risks and their corresponding preventive measures in the production department of active pharmaceutical substances” Work developed by: Mārtiņš Kapačs. Scientific supervisor: asoc. prof., Dr. chem. Ingars Reinholds. Work contains 53 pages, 15 images, 13 tables, 8 appendices and 38 literature references. The study research consists of 3 chapters. In the first part, collected and studied literature about the pharmaceutical industry in the world and Latvia, existing ergonomic risks in the industry, their contributing aspects, and reviewed published information on ergonomic diseases in the industry. Collected and studied chemical risks, dangerous properties of substances and their effects. The second part describes the research methodology used in the work. The third part describes the conducted research, which analyzed the answers of the employees to the questions of the questionnaire, obtained a the chemical work environment risk assessment and high load risk assessment summary, assessed load on body parts and calculated the recommended weight lifting limit and lifting index. At the end of the qualification work, the conclusions resulting from the research are summarized and proposals are developed for mitigating the risk of the working environment. Methods used: employee survey, Austrian method for the determination of chemical risks, methods of load key indicators (SGR - A, SGR - B SGR - C), quick exposure control (QEC), recommended weight lifting limit (NIOSH equation) for determining ergonomic risks.
Chemical and ergonomic risks and their corresponding preventive measures in the production department of active pharmaceutical substances
Keywords: Darba aizsardzība (Rīga); farmācijas nozare; ergonomiskie riski; ķīmiskie riski; vielas; slodze