Mātes un tēva uztvertā organizācijas atbalsta saistība ar darba-ģimenes konfliktu - Linde, Liene (Latvijas Universitāte, 2023)
Pētījuma mērķis bija izpētīt kā atšķiras saistības mātes un tēva uztvertajam organizācijas atbalstam ar darba-ģimenes konfliktu. Kopumā pētījumā piedalījās 106 respondenti - pētījumam tika atlasīti tie vecāki, kuri aizpildīja aptauju un kuru bērnu vecums nepārsniedz 11 gadu vecumu. No 106 respondentiem, vecumā no 23 līdz 52 gadiem, 54 bija vīrieši un 51 sieviete, 1 respondents izvēlējās nenorādīt dzimumu. Pētījumā tika izmantotas divas aptaujas: Daudzdimensionālā darba-ģimenes konflikta skala (Multidimensional Measure of Work-Family Conflict (MDMWFC), adaptējusi Zāģere, 2012) un Uztvertā organizācijas atbalsta skala (Perceived Organizational Support Scale, adaptējusi Maderniece, 2012). Papildus tika ievākti dati par respondentu vecumu un dzimumu, dati par bērnu vecumu un skaitu ģimenē, par saņemto atbalstu bērnu audzināšanā, kā arī jautājums par vecāku darba modeli - klātienes darbs, attālināts vai hibrīdmodelis. Mātēm un tēviem tika atklātas statistiski nozīmīgas saistības starp uztverto organizācijas atbalstu un darba- ģimenes konfliktu un turklāt korelācijas koeficients bija negatīvs, kas norāda uz to, ka palielinoties darba-ģimenes konfliktam, samazinās uztvertais organizācijas atbalsts un tāpat otrādi - palielinoties uztvertajam organizācijas atbalstam, darba-ģimenes konflikts samazinās. Pētījumā netika atklātas statistiski nozīmīgas atšķirības starp māšu un tēvu sakarību ciešumiem uztvertajam organizācijas atbalstam ar darba-ģimenes konfliktu.

The aim of the study was to explore how the relationship between perceived organizational support and work-family conflict differs between mother and father. A total of 106 respondents took part in the study - parents who completed a questionnaire and whose children were aged 11 years or younger were selected for the study. Of the 106 respondents, aged between 23 and 52, 54 were male and 51 were female, 1 respondent chose not to indicate gender. Two questionnaires were used for the study: the Multidimensional Measure of Work-Family Conflict (MDMWFC, adapted by Zāģere, 2012) and the Perceived Organizational Support Scale (adapted by Maderniece, 2012). In addition, data were collected on the age and gender of respondents, the age and number of children in the family, the support received in raising children, and a question on the parents working model: office , remote or hybrid model. For mothers and fathers, statistically significant associations were found between perceived organizational support and work-family conflict and, in addition, the correlation coefficient was negative, thus indicating that perceived organizational support decreases as work-family conflict increases and, conversely, perceived organizational support increases as work-family conflict decreases. The study found no statistically significant differences between the correlations of fathers and mothers organizational support and work-family conflict.
The Correlation of Maternal and Paternal Perceived Organisational Support with Work-Family Conflict
Keywords: Psiholoģija; uztvertais organizācijas atbalsts; darba-ģimenes konflikts; mātes; tēvi