Transnacionālo uzņēmumu atbildība starptautiskajās publiskajās un salīdzinošajās tiesībās - Bauere, Lita (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darba izvēlētais temats „Transnacionālo uzņēmumu (TNU) atbildība starptautiskajās publiskajās un salīdzinošajās tiesībās” aptver problēmjautājumus, kas saistīti ar TNU cilvēktiesību pārkāpumiem jaunattīstības valstīs un atbildības trūkumu par šiem pārkāpumiem. No vienas puses TNU iespējams piešķirt ierobežotu starptautisko tiesībsubjektību, kas nodrošinātu TNU pienākumu ievērot cilvēktiesības. Kā vēl viens risinājums apskatīta iespēja padarīt cilvēktiesības saistošas horizontālās attiecībās. Arī TNU definīcijai ir liela nozīme, jo tikai ar tās palīdzību iespējams identificēt TNU un ekonomiskās vienības, kas ietilpst TNU. Arī nacionālajās tiesībās TNU atbildība par pārrobežu cilvēktiesību aizskārumiem lielākoties nav noregulēta. Vienīgi common law valstīs cietušie var vērsties tiesā un cerēt uz kompensācijām. Taču arī šajās valstīs pastāv vairāki šķēršļi lietas veiksmīgam iznākumam. Šī darba mērķis ir rast risinājumus augstākminētajām problēmām.

The subject of the bachelor work is „Liability of Transnational corporations in International public and Comparative law” and it is dedicated to solve the two major problems: how can one make TNC’s be responsible for human rights abuses and where should the litigation be brought up. Firstly, it is important to find out if TNC’s have international legal personality, because this would make them subject to human rights. Secondly, if it is possible for human rights to have a horizontal effect because this would also make them applicable to TNC’s. Another important question is the definition of TNC’s. It is clear that TNC’s are enterprises operating in more than one country. But there might be more to it: they are enterprises with activities taken individually, collectively or just co-ordinated? These are important questions since they have a huge effect on the outcome of a human rights litigation against a TNC. Also the issue of international treaties and other documents proposing human rights responsibilities to TNC’s is a serious and difficult matter.
Liability of Transnational corporations in International public and Comparative law
Keywords: Juridiskā zinātne