Bērnu vārdu izvēles jaunākās tendences (balstoties uz Kauņas un Jelgavas aptaujas materiāliem) - Kalniņa, Madara (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darbs „Bērnu vārdu izvēles jaunākās tendences (balstoties uz Kauņas un Jelgavas aptaujas materiāliem)” ir izstrādāts socioantroponīmikā. Bērnu vārdu izvēles motīvi mūsdienu globalizācijas apstākļos ir aktuāla tēma. Darba mērķis – ar anketas palīdzību noskaidrot bērnu vārdu izvēles motīvus, jaunākās tendences un populārākos bērnu vārdus. Darbs balstās uz divu pirmsskolas izglītības iestāžu Latvijā (Jelgavā) un Lietuvā (Kauņā) datiem un to salīdzināšanu. Iegūtie antroponīiskie materiāli analizēti no semantiskā, derivatīvā un statistiskā viedokļa. Konstatēts, ka latviešu respondenti biežāk minējuši tādus izvēles motīvus kā skanīgums, balstīšanās uz pozitīvām asociācijām un saskaņojums ar uzvārdu, turpretī lietuviešu respondentiem svarīga ir laba vārda nozīme, skaistums un viegla vārda izruna.

Bachelor’s thesis „Latest trends in choosing children names (based on survey materials in kindergartens in Kaunas and Jelgava)” is developed in study of personal names which has not been thoroughly researched. Motives of choosing personal names for children is a timely topic. The aim of this study – to find out motives in choosing children personal names, recent tendencies and the most popular anthroponyms. This study is based on materials of two kindergartens in Latvia (Jelgava) and Lithuania (Kaunas) that are collected and compared. Obtained survey materials of choosing children personal names are analyzed from semantic, derivative and statistical point. Main results of the survey materials: for Latvian respondents ones of the most important motives are euphony, positive personal association and harmony with the surname, but Lithuanian respondents take into account semantics of the name, its beauty and easy pronunciation.
Latest Trends in Choosing Children Names (Based on Survey Materials in Kaunas and Jelgava)
Keywords: Filoloģija; Bērnu vārdi; Motivācija; Onomastika; Personvārdi