Latviešu valodas mācību saturs un metodika valodas pamatprasmju attīstībai skolēniem ar mācību traucējumiem. - Mūrniece, Dagnija (Latvijas Universitāte, 2006)
Pamatskolā skolēns uzsāk apzinātu un mērķtiecīgu mācīšanos. Uzsākot mācības skolā, radikāli mainās bērna dzīve. Īpaša nozīme te ir valodai. Valoda ir tas spēks, kas attīsta intelektu, audzina jūtas un gribu. Tā ir saikne starp cilvēku un sabiedrību. Tagad latviešu klasēs skolā ir neviendabīgs skolēnu nacionālais sastāvs un sagatavotības līmenis. Pieaug tādu skolēnu skaits, kuri zaudējuši ticību savām sekmēm mācībās. Šajā vecumā skolēniem ir visaugstākā mācīšanās motivācija salīdzinājumā ar vecākiem skolas gadiem. Tāpēc katram pedagogam savā klasē būtu jānoskaidro, kuram skolēnam ir objektīvas mācību grūtības un kādas tās ir. To var noteikt novērojot skolēnu mācību procesā, pamatojoties uz skolēnu rakstu darbiem. Kad ir noteiktas mācību grūtības, tad latviešu valodas stundās tiek lietoti skolēna mācību grūtībām atbilstoši vingrinājumi. Svarīgi ir pamanīt arī skolēna spējas un radīt apstākļus, lai tās attīstītu un izraudzītu skolēnam vispiemērotāko darbošanās veidu. Pētot latviešu valodas mācību satura un metodikas izvēles nosacījumus valodas pamatprasmju attīstībai skolēniem ar mācību traucējumiem, svarīgi izmantot daudzveidīgus paņēmienus stundā un ārpusstundu nodarbībās. Darbs ar skolēniem ar mācību grūtībām ir sistemātiski jāturpina. Ar milzīgu darbu var panākt tikai mazu uzlabojumu. Nedrīkst pieļaut, ka traucējumu dēļ skolēns nevar parādīt savas zināšanas. Skolēna personība attīstās apstākļos, kuros viņa vajadzības tiek ņemtas vērā un apmierinātas individuāli. Tāpēc ļoti svarīgi palīdzēt šiem skolēniem attīstīties.

Students of the basic school study purposefully and thoughtfully. Having begun studies at school, students life changes radically,especially language. The language is that force which develops the intellect, it makes feelings and will.It is line between the human and society There are students of different nationalities and preparoatory level. A number of weak students is increasing. At this age students have the highest motivation to study in comparison with the recent years. There force every teacher in his/her class has to explain to students individually what difficulties they have. It is important to pay attention to student’s skills and show circumstances which develop student’s ability to work in the classroom. It is also important to use various methods and exercises at the lesson as well as out of school. Work with students with difficulties has to be continued systematically. Teachers should do everything in order their students have apportunity to show their knowledge and skills. Students develop in different circumstances,when their needs are taken into account and satisfield individually. Therefore it is very important help the students to develop.
The contents and teaching methods of the Latvian language for developing the basic skills of pupils’ with learning disturbances.
Keywords: Pedagoģija