Hormonrefraktāra prostatas vēža terapijas iespējas - Boneza, Ngata Gratia (Latvijas Universitāte, 2015)
Aktualitāte: Pēdējās desmitgades laikā būtiski mainījusies pieeja hormonrefraktāra (HRPV) prostatas vēža terapijā. Kaut arī atrasti jauni preparāti HRPV ārstēšanā. Darba uzdevums: Analizēt pacienta stāvokli pie hormonālās refraktaritātes, hormonālās terapijas blakus efektus un kā arī slimības prognostiskos faktorus. Materiāls un metodes: Retrospektīvā pētījumā tika iekļauti 46 pacienti un telefona intervijā bijā. Rezultāti. Pētījuma pacientu vidējais vecums bija 74 gadi (SD +5,5). Vidējais laiks līdz hormonālai refraktaritātei bija 1,5 gadi (SD +2). 65,2% pacientiem vidējais PSA bija >10, kas liecina par prognostiski sliktu slimības gaitu, Vislabākā prognoze tika novērota 10,9% pacientiem ar PSA <4 ng/ml, p<0,01. Visbiežākie terapijas blakus efekti bija karstuma viļņi (67,4%). Secinājumi. Atbilstoši literatūras datiem, prostatas vēža slimniekiem, pielietojot hormonālo terapiju, hormonālā refraktaritāte iestājas vidēji 1,5 gadu laikā. Analizējot statistiski nozīmīgu PSA līmeni un terapijas gaitu ļauj secināt, ka katram pacientam tiek pielietota individualizēta un atbilstoša hormonālā terapija.

Background: In the last decade, there has been tremendous breakthroughs in the management of hormone refractory prostate cancer (HRPCa). Objective: Analyse the refractory status of the patients, the occurrence of medical side effects, the prognostic factors and the compliance of the patients. Materials and Methods: 46 patients were chosen and contacted by phone. Results: The median age was 74 years (SD ± 5.5). The median time of refractory was at 1.5 years (SD ± 2). 65.2 % of patients had a PSA ≥ 10 ng/ml and a poor prognosis compared to 10.9 % with PSA ≤ 4 ng/ml and having the best prognosis, p < 0.01.The most common side effect was hot flashes at 67.4%. Patients with decreased side effects show a significant satisfaction, p<0.001. Conclusion: The refractory status at 1.5 years corresponds to what similar research has published. The statistical significance association between the PSA values and treatment response will help predict the disease course for better patient management and treatment.
Management of hormone refractory prostate cancer
Keywords: Medicīna; Prostate; cancer; Refractory; PSA; advanced