3-4 gadus vecu bērnu vārdu krājuma paplašināšana literāro darbu iepazīstināšanas procesā pirmsskolā - Jermaka, Dace (Latvijas Universitāte, 2024)
Kvalifikācijas darba autore – Dace Jermaka Kvalifikācijas darba tēma: “3 - 4 gadus vecu bērnu vārdu krājuma paplašināšana literāro darbu iepazīstināšanas procesā pirmsskolā”. Pētījuma mērķis: pētīt vidējā pirmsskolas vecuma bērnu vārdu krājuma paplašināšanos iepazīstinot ar literārajiem darbiem pedagoģiskajā procesā. Darbs sastāv no divām daļām – teorētiskā un empīriskā. Pētījumā tika izvirzīts jautājums: kā izmantot literāros darbus, lai sekmētu bērnu runas attīstību? Šī jautājuma izpētes rezultātā tika pierādīts, ka izmantojot literāros darbus, bērna vārdu krājuma attīstība norit daudz labāk. Darbā tika pierādīts, ja šos literāros darbus pasniedz ar radošu pieeju, tad bērna uzmanību var piesaistīt daudz labāk. Literārie darbi ir ļoti vajadzīgi un piemēroti priekš nodarbībām. Literāros darbus var piemeklēt praktiski visām situācijām un dažādām tēmām. Literārie darbi attīsta ne tikai vārdu krājuma paplašināšanos, bet arī attīsta uzmanības noturību, klausīšanās prasmes, radošumu, sadarboties. Kvalifikācijas darba struktūru veido: ievads, divas daļas – teorētiskā un praktiskā daļa, secinājumi, priekšlikumi, izmantotās literatūras un citu avotu saraksts, pielikumi. Darbs sastāv no 37 lapaspusēm, 12 attēliem, 2 tabulām, 11 pielikumiem un 36 izmantotās literatūras avotiem latviešu un angļu valodās. Atslēgas vārdi: pirmsskola, literārie darbi, vārdu krājums, novērošana, 3 - 4 gadus veci bērni.

Author: Dace Jermaka Title: “Expanding the vocabulary of 3-4 year-old children in the process of introducing literary works in preschool”. Objective: to study the expanding of the vocabulary of preschool children by introducing literary works in the pedagogical process. The study consists of two parts – theoretical and empirical. The study seeks to explore the contribution of literary works to the development of speech in children. The study has proven that the use of literary works considerably enhances the development of the child’s vocabulary. Furthermore, the study reveals that creative approach to the presentation of literary works is crucial in capturing and maintaining the child’s attention. Literary works have proven to act as an effective tool in aiding the learning process, especially when handpicked for the specific situation and/or topic to be covered. Literary works contribute not only to the expansion of vocabulary, but also extend attention - span, develop listening skills, creativity, and collaboration. The structure of the qualification thesis consists of: introduction, two parts - theoretical and practical part, conclusions, proposals, list of used literature and other sources, appendices. The work consists of 37 pages, 12 pictures, 2 tables, 11 appendices and 36 sources of used literature in Latvian and English languages. Keywords: preschool, literary works, vocabulary, observation, three to four-year-old children.
Expanding the vocabulary of 3-4 year old children in the process of introducing literary works in preschool
Keywords: Izglītības zinātnes; pirmsskola; literārie darbi; vārdu krājums; novērošana; 3-4 gadus veci bērni