Lokanības un dziļās muskulatūras attīstības nepieciešamība jaunietēm futbolā - Žvīgule, Nellija (Latvijas Universitāte, 2023)
Kvalifikācijas darba galvenā tēma – lokanības un dziļās muskulatūras attīstības uzdevumu nepieciešamība sporta nodarbībās jaunietēm futbolā. Mērķis – noskaidrot futbolistu zināšanas par lokanību un dziļo muskulatūru, to nozīmību futbola treniņos; izstrādāt un integrēt futbolistu nodarbībās jaunus lokanību attīstošus vingrinājumus kompleksā ar dziļo muskulatūru nostiprināšanu. Ar testa uzdevumiem novērot progresivitāti, veikt mērījumus, izdarīt secinājumus par to efektivitāti. Darbs sastāv no ievada, teorētiskās daļas, praktiskās daļas, testēšanas rezultātiem, anketēšanas, trenera intervijas, secinājumiem un pielikumiem. Teorētiskajā daļā tiek izskatīta lokanības un dziļās muskulatūras nepieciešamība futbolā; lokanības un stiepšanās uzdevumu pamati, to veidi; jauniešu vecumposma īpatnības, kuras jāņem vērā pētījuma kontekstā. Praktiskajā daļā, balstoties uz anketēšanas rezultātiem, apkopota informācija par futbolistu zināšanām par lokanību un dziļo muskulatūru; prezentēti testēšanas rezultāti; izdarīti secinājumi par iespējām uzlabot lokanību jaunietēm futbola treniņu kontekstā. Atslēgvārdi: lokanība, dziļā muskulatūra, futbolisti, lokanības un dziļās muskulatūras attīstīšanas uzdevumi.

The main topic of the qualification work - The necessity of flexibility and deep musculature development tasks in youth football sport training. The aim - to find out the knowledge of football players about flexibility and deep musculature, their importance in football training; to develop and integrate new flexibility-developing exercises in complex with deep musculature strengthening in football training. To observe the progressiveness of the exercises with test tasks, to make measurements, to draw conclusions about their effectiveness. The thesis consists of an introduction, theoretical part, practical part, test results, questionnaire, coach's interview, conclusions and appendices. The theoretical part deals with the necessity of flexibility and deep musculature in football; the basics of flexibility and stretching exercises, their types; the peculiarities of the young age, which should be taken into account in the context of the study. The practical part, based on the results of the questionnaire, summarizes information on the knowledge of football players about flexibility and deep musculature; presents the results of the testing; draws conclusions about the possibilities of improving flexibility in the context of football training at a young age. Keywords: flexibility, deep musculature, football players, flexibility and deep musculature development tasks.
The necessity of flexibility and deep muscles development for young women in football
Keywords: Sporta zinātne; lokanība; dziļā muskulatūra; futbolisti; lokanības un dziļās muskulatūras attīstīšanas uzdevumi; flexibility