Augļa intrauterīnas attīstības aiztures biežums un veselības aprūpes problēmas jaundzimušajiem pēc AIAA - Pugovkina, Vlada (Latvijas Universitāte, 2014)
Augļa intrauterīnā augšanas aizture ir viena no vadošajām diagnozēm, kas izraisa perinatālo mirstību un saslimstību jaundzimušajiem, radot milzīgas veselības problēmas. Tā ir ļoti nopietna sabiedrības veselības problēma jaunattīstības valstīs. AIAA ir novērojama apmēram 24 % no jaundzimušajiem. Apmēram 30 miljoni zīdaiņu cieš no AIAA katru gadu. AIAA vairāk sastopama Āzijā, kas veido gandrīz 75 % no visiem zīdaiņiem.Attīstītajās valstīs AIAA ir apmēram 3-5 % no visām grūtniecībām.Darba mērķis – noskaidrot veselības problēmas jaundzimušajiem ar AIAA pēc dzimšanas.Darba hipotēze – jaundzimušajiem ar AIAA pēc dzimšanas ir ļoti nopietnas veselības problēmas, kuras iespējams sekmīgi risināt jau sākot ar agrīnu postnatālo periodu. Dotajā pētījumā atrasto veselības problēmu vidū jaundzimušajiem sastopamas: CNS nomākums (54.5%), traucēta termoregulācija (50.9%), perinatāla asfiksija (34.5%), intrauterīna infekcija (33.3%), neonatāla encefalopātija (27.8%), RDS (27.3%), retinopātija (25.9%)

Intrauterine growth restriction is one of leading diagnoses, which are causing perinatal mortality and morbidity in newborns creating enormous health problems. It is very serious health problem of society in developing countries. IUGR can be observed for about 24 % of newborns. About 30 million infants suffer from IUGR every year.In developed countries, IUGR is in about 3-5 % of all pregnancies.Aim of the work – to find out healthcare problems for newborns with IUGR after the birth.Hypothesis of the work – newborns with IUGR have after birth very serious health problems, and it is possible to solve them successfully starting already in the early postnatal period.2. Among the newborns’ health problems found in the present research it should be mentioned: CNS depression (54.5%), impaired thermoregulation (50.9%), perinatal asphyxia (34.5%), intrauterine infection (33.3%), neonatal encephalopathy (27.8%), RDS (27.3%), retinopathy (25.9%), hypoglycemia (167%).
Intrauterine growth retardation frequency and health problems in newborns after IUGR
Keywords: Medicīna