Rīgas līča austrumu piekrastes cieto grunšu bentosa bioloģiskā daudzveidība kā ekoloģiskā stāvokļa rādītājs - Fedorovska, Anete (Latvijas Universitāte, 2021)
Maģistra darba mērķis-novērtēt Rīgas līča cieto grunšu ekoloģisko stāvokli aizsargājamai jūras teritorijai Ainaži-Salacgrīva pēc bentiskajām sabiedrībām. Pētījuma aktualitāte-līdz šim fragmentāri veikta izpēte par Rīgas līča cieto grunšu bentosa bioloģisko daudzveidību un ekoloģisko kvalitāti. Konstatētas būtiskas izmaiņas, kas notikušas pēdējās desmitgades laikā kopš pēdējo pētījumu veikšanas. Darba ietvaros veikts pētījums 4 transektēs, veicot videofilmēšanu un paraugu ievākšanu nirstot 9 stacijās pa 3 atkārtojumiem. Noteikts bentosa sastāvs un tā bioloģiskā daudzveidība, novērtēta ekoloģiskā kvalitāte piekrastē pēc Šenona-Vīnera indeksa, PEQI indeksa, Igaunijas (Torn et al. 2017) un Vācijas MarBIT indeksa. Rezultāti liecina, ka visos gadījumos labs vides ekoloģiskais stāvoklis netika sasniegts, tas bija robežās no slikta līdz vidējam.

The aim of the Master thesis was to assess the conservation status and ecological quality of the habitat – reefs of the marine protected area of the Gulf of Riga Ainazi-Salacgriva using benthic communities biodiversity indices. The actuality of the study is based on the limited data on the coastal reefs in the study area. Preliminary observations showed changes in benthic communities and hard bottom biotopes during the last decade. The study was conducted in 4 transects where video observation method was used and samples were collected by scientific divers in 9 stations by 3 replicates. Benthos composition was identified and ecological quality was assessed by Shannon-Wiener index, PEQI index, Estonia (Torn et al. 2017) and Germany MarBIT index. The results showed that good ecological state was not reached, it was from bad to moderate.
Hard bottom benthic biological diversity of the eastern part of the Gulf of Riga as ecological state indicator
Keywords: Vides zinātne; fitobentoss; zoobentoss; rifi; indikatori; Baltijas jūra