Baltijas valstu pretošanās Krievijas skarbajai varai 2014.-2021. gadā - Onzule, Anna Emīlija (Latvijas Universitāte, 2022)
Baltijas valstis – Latvija, Lietuva, Igaunija, ikdienā saskarās ar Krievijas skarbo varu, kas manipulē ar sabiedrības uzskatiem un ietekmē demokrātijas stabilitāti. Ir veikti vairāki pētnieciskie darbi par to, ka Krievija izmanto skarbo varu vairākās kaimiņvalstīs, tai skaitā Baltijas valstīs, bet nav pieejama informācija par to, kā tieši Baltijas valstis, izmantojot valstī pieejamos instrumentus, pretojas Krievijas skarbajai varai. Sekojoši šī darba mērķis ir izskatīt atsevišķi katras Baltijas valsts pretošanos Krievijas skarbajai varai, laika posmā no 2014.gada līdz 2021.gadam. Tiek izvēlēts 2014.-2021.gada laika posms, jo autore uzskata, ka pēc Krimas okupācijas 2014.gadā, saasinājās Krievijas attiecības ar Eiropas valstīm, tai skaitā Baltijas valstīm. Izpildot darba mērķi tiks atbildēts uz izpētes jautājumu “Kā Baltijas valstis, laika posmā no 2014.gada līdz 2021.gadam, pretojās Krievijas skarbajai varai”. Darba teorētiskajā daļā pirms tiks izskatīta skarbās varas teorija, tiks iepazīstināts ar maigās varas teoriju, no kuras tika atvasināta skarbās varas teorija. Maigās Turpinot teorētisko daļu tiks ieskicēti skarbās varas principi un instrumenti, kurus izmanto autoritāro valstu līderi, kā arī tiks izskatīti instrumenti, kurus demokrātiskas valsts var izmantot, lai pretotos skarbajai varai. Tiks noteiktas četras jomas, kurās iespējams veicināt pretošanos pret autoritāro valstu skarbo varu – mediju, akadēmiskā, tehnoloģiju un pilsoniskās sabiedrības. Lai darbā atrastu atbildes uz izpētes jautājumu, tiks izstrādāts kvalitatīvs pētījums, kurā izmantos gadījuma analīzi. Empīriskajā daļā tiks izskatīta katras Baltijas valsts – Latvijas, Lietuvas un Igaunijas, pretošanās Krievijas skarbās varas instrumentiem, izceļot to darbību četrās galvenajās jomās. Darba rezultātā veidosies ieskats par to, kā Baltijas valstis pretojas Krievijas skarbajai varai. Atslēgvārdi – Skarbā vara, maigā vara, Krievija, Baltijas valstis

The Baltic states - Latvia, Lithuania, Estonia - face the sharp power of Russia on a daily basis, which manipulates public opinion and affects the stability of democracy. Several studies have been conducted on Russia's use of sharp power in several neighboring countries, including the Baltic States, but no information is available on how the Baltic States, using the instruments available in the country, oppose Russia's sharp power. Consequently, the aim of this work is to examine separately the resistance of each Baltic state to Russia’s sharp power in the period from 2014 to 2021. The period of 2014-2021 is chosen because the author believes that after the occupation of Crimea in 2014, Russia's relations with European countries, including the Baltic States, intensified. Fulfilling the aim of the work, the research question “How the Baltic States, in the period from 2014 to 2021, resisted the sharp power of Russia” will be answered. In the theoretical part of the work, before the theory of sharp power is considered, the theory of soft power, from which the theory of sharp power was derived, will be introduced. Continuing the theoretical part, the principles and tools of sharp power used by the leaders of authoritarian states will be outlined, as will the tools that a democratic state can use to resist sharp power. Four areas will be identified in which resistance to the sharp power of authoritarian states can be fostered - media, academia, technology, and civil society. In order to find answers to the research question in the work, a qualitative study will be developed, which will use a case study. The empirical part will examine the resistance of each of the Baltic states - Latvia, Lithuania, and Estonia - to the instruments of Russia's sharp power, highlighting their activities in four main areas. The work will provide an insight into how the Baltic States are resisting Russia's sharp power. Key words – Sharp power, soft power, Russia, Baltic states
Baltic states resistance to Russias sharp power in 2014 – 2021
Keywords: Politikas zinātne; Skarbā vara; Maigā vara; Krievija; Baltijas valstis