Valdījuma aizsardzības problemātiskie aspekti Latvijas tiesību sistēmā. - Silionovs, Kristaps (Latvijas Universitāte, 2021)
Valdījums, ņemot vērā tā ikdienišķo izpausmi, ir viens no, iespējams būtiskākajiem jebkuru tiesību sistēmu veidojošajiem institūtiem. Neskatoties uz valdījuma vēsturiskumu, vēl jo projām pastāv vairums neatrisinātu jautājumu kas saistās ar šo institūtu un tā pareizu pielietošanu un aizsardzību praksē. Bakalaura darba mērķis ir pētīt un analizēt valdījuma institūta vietu Latvijas tiesību sistēmā, sniegt šī institūta vēl jo projām neatrisinātās problemātikas labākos risinājumus atbilstoši Latvijas civiltiesību sistēmai, kā arī analizēt šī institūta piemērošanas praksi un norādīt uz praksē pastāvošajām nepilnībām, kas prasa noteiktu izmaiņu ieviešanu. Lai sasniegtu minēto mērķi autors pievērsīsies valdījuma vēsturiskajai attīstībai un šī institūta pielietošanas aspektiem Senajā Romā, kā arī veiks iegūto secinājumu attiecināšanu uz šī brīža tiesu praksi. Veicot izpēti, autors secina, ka Latvijā, attiecībā uz valdījuma izpratni un tā aizsardzības nodrošināšanu, pastāv vairums trūkumu, kurus lielā mērā ir iespējams novērst mainot izpratni par valdījuma institūta noteiktiem aspektiem, kā arī veicot grozījumus noteiktos tiesību aktos. Atslēgvārdi: possessio, valdījums, tiesību valdījums, corpus, animus possidendi; turējums.

Possession, given its everyday meaning is one of the most important institutes of any legal system. Despite the historical nature of the possession, there are still many unresolved issues related to this institute – it’s defense and its proper application in practice. The aim of the bachelor's thesis is to study and analyze the place of possession in the Latvian legal system, to provide the best solutions to the still unresolved problems of this institute in accordance with the Latvian civil law system, as well as to analyze this institute's application practice. To achieve the mentioned goal, the author will focus on the historical development of possession and aspects of the application of this institute in Ancient Rome, as well as apply the obtained conclusions to the current case law. After the research, the author concludes that in Latvia, with regard to the understanding of possession and ensuring its protection, there are still many shortcomings, which can be largely eliminated by changing the understanding of certain aspects of the institute of possession, as well as by making amendments to certain legal acts. keywords: possessio, possession, possession of rights, corpus, animus possidendi, holding.
Problematic aspects of possessions protection in legal system of Latvia.
Keywords: Juridiskā zinātne; possessio; valdījums; tiesību valdījums; corpus; animus possidendi