Motivācijas veida saistība ar emociju valenci fizisko aktivitāšu laikā. - Ulme, Gundega (Latvijas Universitāte, 2016)
Maza sabiedrības daļa nodarbojas ar fiziskām aktivitātēm. Kā iemesls tam tiek minēts motivācijas trūkums. Pētījuma jautājums: vai motivācija nodarboties ar fiziskām aktivitātēm ir saistīta ar emociju izmaiņām fizisko aktivitāšu laikā? Pētījumā piedalījās 50 dalībnieki, vecumā no 20 līdz 59 gadiem. Motivācija tika mērīta ar Fizisko aktivitāšu motīvu mērījumu skalu (Motives for Physical Activity Measure- Revised (MPAM-R), 1997). Vitalitāte jeb subjektīvā labizjūta tika mērīta ar Subjektīvās vitalitātes skalām (Subjective Vitality scales, 1997). Fizisko aktivitāšu laikā tika fiksētas emociju izmaiņas izmantojot aparatūru “Face Reader 3.0”. Rezultāti liecina, ka atsevišķi motivācijas aspekti – kompetence, prieks un veselība ir saistīti ar pozitīvām emociju izmaiņām fizisko aktivitāšu laikā. Vitalitāte arī ir saistīta ar pozitīvam emociju izmaiņām, un spēj prognozēt pozitīvas emociju izmaiņas fizisko aktivitāšu laikā.

A small part of the public engaged in physical activity. As the reason for this is referred as a lack of motivation. The research question: whether the motivation to engage in physical activity is associated with emotional changes during physical activity? The study included 50 participants, aged 20 to 59 years. Motivation was measured by Motives for Physical Activity Measure- Revised scale (MPAM-R), 1997. Vitality or subjective wellbeing was measured by the Subjective Vitality Scale (Subjective Vitality Scale, 1997). Physical activity during emotional changes were recorded using a hardware "Face Reader 3.0". The results show that some aspects of motivation - competence, enjoyment and health is associated with positive emotional changes during physical activity. Vitality also is associated with positive emotional changes and are able to predict a positive emotional changes during physical activity.
Relationship between type of motivation and emotional valence during physical activities.
Keywords: Psiholoģija; motivācija; pašnoteikšanās teorija; emociju valence; emocijas; subjektīvā labizjūta