Likvidācijas kā piespiedu ietekmēšanas līdzekļa izpildes īpatnības un problemātika - Moisejs, Edgars (Latvijas Universitāte, 2024)
Maģistra darbā autors pēta likvidācijas kā piespiedu ietekmēšanas līdzekļa izpildes mehānismu efektivitāti. Maģistra darba mērķis ir identificēt būtiskākos juridiskos šķēršļus likvidācijas kā piespiedu ietekmēšanas līdzekļa efektīvai izpildei. Tiek aplūkoti piespiedu ietekmēšanas līdzekļu subjekti un to veidi, kā arī tiek analizēts likvidācijas piemērošanas subjekta raksturojums. Autors analizē spēkā esošo likvidācijas izpildes tiesisko regulējumu un tā piemērošanu praksē. Maģistra darbā tiek padziļināti pētīti dažādi maksātnespējas procesa aspekti, kas tiek piemēroti, izpildot spriedumu par likvidāciju, tādējādi identificējot tiesiskā regulējuma trūkumus un nepilnības. Tiek izteikti priekšlikumi šādu trūkumu novēršanai un regulējuma pilnveidošanai. Pētījuma ietvaros autors secina, ka likvidācijas izpildes tiesiskais regulējums ir novecojis, kas apgrūtina tā piemērošanu kopsakarā ar spēkā esošo maksātnespējas jomas regulējumu. Izpētot tiesisko regulējumu, secināts, ka tas nespēj nodrošināt likvidācijas efektīvu izpildi un satur būtiskas nepilnības un neprecizitātes. Autors secina, ka šobrīd spēkā esošais tiesiskais regulējums tā trūkumu dēļ netiek piemērots praksē. Maģistra darba pētījums iezīmē spilgtas pretrunas starp likvidācijas izpildes tiesisko regulējumu un tā praktisko piemērošanu. Autors secina, ka tādējādi tiek ierobežotas indivīdu tiesības uz tiesisko paļāvību un efektīvu sprieduma izpildi.

In the following master's thesis, the author studies the effectiveness of the mechanism of liquidation as compulsory coercion measures. The aim of the master's thesis is to identify the most significant legal obstacles to the effective implementation of liquidation as compulsory coercion measures. Subjects and types of compulsory coercion measures are discussed, and the characterization of the subject of liquidation is analyzed. The author analyzes the existing legal regulation of liquidation and its practical application. Various aspects of the insolvency process, which are applied when executing a liquidation judgment, are thoroughly studied in the master's thesis, thereby identifying deficiencies and imperfections in legal regulation. Author proposes a motion to address and improve existing disadvantages. Within the scope of the study, the author concludes that the legal regulation of liquidation has become outdated, which hinders its application in conjunction with the existing insolvency regulation. By examining the legal regulation, it is concluded that it cannot ensure the effective implementation of enforcement and contains significant deficiencies and inaccuracies. The author concludes that the current legal regulation is not applied in practice due to these imperfections. The study in the master's thesis highlights significant contradictions between the legal regulation of liquidation and its practical application. The author concludes that this limits individuals' rights to legal reliance and the effective execution of judgments.
Issues and peculiarities of the execution of liquidation as a coercive measure
Keywords: Juridiskā zinātne; likvidācija; piespiedu ietekmēšanas līdzekļi; maksātnespējas process; sprieduma izpilde