Jānis Sirmais par latviešu valodu - Radjuškina, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2007)
Bakalaura darbā „Jānis Sirmais par latviešu valodu” pētīta 19.gs. 2. pusē aktīvi strādājošā valodnieka Jāņa Sirmā biogrāfija un viņa darbi latviešu valodniecībā: nozīmīgākais un plašākais raksts par adjektīvu atvasināšanu „Galotnes īgs, isks un ējs latviešu valodā”, kā arī polemiskie raksti par latviešu valodas parādībām, oponējot Kārlim Mīlenbaham, Atim Kronvaldam, Andrejam Stērstem. Jāņa Sirmā raksti iespiesti 19.gs. periodikā – laikrakstā Dienas Lapa un tā pielikumā Etnogrāfiskās ziņas par latviešiem. Atslēgvārdi: Jānis Sirmais, latviešu valodniecības vēsture, adjektīvu atvasināšana, vārdu kārta teikumā, etimoloģija.

The Bachelor Degree Graduation Paper Janis Sirmais about Latvian Language contains the research of biography of linguist Janis Sirmais who performed active work in the second half of the 19th century and his works on Latvian linguistics; the important and extensive article on adjective derivatives Endings igs, isks and ejs in Latvian Language, as well as polemic articles on phenomenon in Latvian language, offering views contradictory to those of Karlis Milenbahs, Atis Kronvalds, Andrejs Sterste. Articles by Janis Sirmais were published in the newspapers of the 19th century Dienas Lapa and appendix thereto Ethnographic News on Latvians. Key words: Janis Sirmais, history of Latvian linguistics, adjective derivatives, words order in sentence, etymology.
Jānis Sirmais about the Latvian Language
Keywords: Filoloģija