Civilprocesa tiesāšanās izdevumu problemātika - Kartašova, Sanita (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darbā tiek pētīts tiesāšanās izdevumu regulējums civilprocesuālo principu aspektā. Darba mērķis ir - izvērtējot Latvijas Republikas normatīvo un starptautisko normatīvo aktu bāzi, mācību literatūras materiālus, tiesu praksi, konstatēt tiesāšanās izdevumu problēmas un sniegt priekšlikumus civilprocesa pilnveidošanai. Detalizēti analizējot katru tiesāšanās izdevumu veidu kopsakarā ar piemēriem no tiesu prakses, darbā izvirzīti konkrēti problēmjautājumi. Padziļināti pētīta atsevišķu tiesāšanās izdevumu nomaksas, atmaksas kā arī atlīdzināšanas kārtība. Darba kopsavilkumā izdarīti secinājumi un izteikti priekšlikumi par nepieciešamajām izmaiņām Civilprocesa likumā tiesāšanās izdevumu institūta regulējumā, lai pēc iespējas pilnīgāk tiktu nodrošināta tādu civilprocesuālo principu kā samērīgums, pušu vienlīdzība un līdztiesība, izlīguma veicināšana un tiesas pieejamības samērīga īstenošana.

This bachelor thesis investugates the regulation of litigation expenses according to tehe aspect of principles of civil process. The aim of the research work is - examined the Latvian Republic regulations and international legal foundations, materials of educational books, case law, to establish the problems of costs and present proposals for the improvement of civil procedure. Analising in details every form of the examples from court practise concrete problematical questions are propounded in this research paper. Studied in depth the individual costs are paid, refund and reimbursement procedures. In the summary of the work conclusions an drawn and suggestions are made about the necessary changes in the law of civil process according to the regulation of the institution of litigation expenses in noder as far as possible some principles in the law of civil process such as proportionality equality and equal rights of sides, promotion of conciliation and proportionate realizing of court accessibility could be guaranteed more completely.
Problems of costs of Civil Judicial proceedings
Keywords: Juridiskā zinātne