Radošo aktivitāšu ietekme uz negatīvās simptomātikas intensitāti pacientiem ar šizofrēniju - Ridajeva, Anastasija (Latvijas Universitāte, 2008)
Bakalaura darbs ir izstrādāts ar mērķi noskaidrot kā radošās aktivitātes ietekmē negatīvās simptomātikas intensitāti pacientiem ar šizofrēniju. Negatīvā šizofrēnijas simptomātika raksturojas ar verbālās un neverbālās ekspresijas traucējumiem, pazeminātu iniciatīvu, afekta trulumu un specifiskiem domāšanas traucējumiem. Šīs simptomātikas attīstība ir galvenais iemesls šizofrēnijas pacientu pašizolācijai, un sekojošai psihiskai un sociālai invaliditātei. Pētījuma ietvaros pacienti tika iesaistīti radošās aktivitātēs un tika novērotas negatīvo simptomu intensitātes izmaiņas. Izmantota kvalitatīvā pētniecības metode. Secināts, ka radošo aktivitāšu ietekmē uzlabojas pacientu verbālās un neverbālās ekspresijas spējas, paaugstinās iniciatīva dibināt jaunus kontaktus, samazinās afektīvā truluma intensitāte. Atslēgvārdi: šizofrēnijas negatīvie simptomi, radošās aktivitātes, psihiatriskā rehabilitācija, pacientu novērošana.

The objective of bachelor`s thesis was to find out how do creative activities affect the intensity of negative symptoms in schizophrenic patients. Negative symptoms in schizophrenic patients are characterized by disorders of verbal and non-verbal expression, reduced initiative, affective dullness and specific thinking disorders. Upgrowth of these symptoms is the main reason of self-isolation in schizophrenic patients and commonly leads to mental and social disability. In the framework of the research, patients were involved in creative activities. A qualitative research method was utilized. It`s been concluded that during creative activities there`s an obvious improvement of non-/verbal expression abilities, increases the initiative in establishing new contacts, reduces the intensity of affective dullness. Key words: schizophrenia negative symptoms, creative activities, psychiatric rehabilitation, patient observation.
The impact of creative activities on the intensity of negative symptoms in patients with schizophrenia
Keywords: Medicīna