Konceptuālisms latviešu literatūrā 21. gadsimtā - Sudare, Līga (Latvijas Universitāte, 2020)
Maģistra darbā tiek pētīta pēdējo divdesmit gadu (2000–2020) laikā publicētā konceptuālā latviešu literatūra, izceļot spilgtus un hrestomātiskus piemērus, kas reprezentē to, kā latviešu autori savā daiļradē integrē konceptuālisma pieeju. Maģistra darbs ir iecerēts kā teorētisks un praktisks ievads konceptuālisma izpētei latviešu literatūrā, kas pagaidām tikusi atstāta novārtā, jo līdz šim konceptuālisms ir pieminēts dažās recenzijās, taču nav pieejami analītiski pētījumi latviešu valodā, kas būtu veltīti šai tēmai. Pētījumā tika secināts, ka latviešu literatūrā konceptuālisms vēl ir tikai attīstības sākuma stadijā, tāpēc analizētie darbi nevis atbilst kādam gatavam priekšstatam par konceptuālismu latviešu literatūrā, bet gan veido šo pirmo priekšstatu, kas, iespējams, kļūs par pamatu turpmākajā konceptuālisma attīstībā latviešu literatūrā.

The Master's thesis covers the studies of the conceptual Latvian literature published within the last twenty years (2000-2020) by highlighting distinct and chrestomathic examples of Latvian authors integrating conceptualist approach into their writing. The Master's thesis is intended as a theoretical and practical introduction to the analysis of conceptualism in Latvian literature. Up until recently this field of literature has been neglected as it has only been mentioned in some reviews, but there are no analytical studies available in Latvian devoted to this topic. The conclusion of the research is that conceptualism in Latvian literature is still only at the dawn of development, so the works inspected in the thesis do not correspond to an assessed sentiment of conceptualism in Latvian literature, but rather form an initial perception, which is likely to become the basis for further development of conceptualism in Latvian literature.
Conceptual writing in Latvian literature in the 21st century
Keywords: Filoloģija; konceptuālisms; konceptuālā rakstība; dadaisms; konkrētā dzeja; Kārlis Vērdiņš