Darbaspēka starptautiskās migrācijas ietekme uz darba tirgu Latvijā - Ziemele, Aiva (Latvijas Universitāte, 2014)
Līdz ar pasaules iedzīvotāju skaita pieaugumu strauji pieaug arī migrantu skaits, kuri ietekmē valstu demogrāfiskās un ekonomiskās problēmas. Pēc Latvijas pievienošanās Eiropas Savienībai darbaspēka migrācijai tiek pievērsta pastiprināta uzmanība. Visnopietnākā problēma Latvijā ir ievērojamais iedzīvotāju skaits darbspējīgā vecumā, kuri atstājuši Latviju, arī kopā ar ģimeni un bērniem Pētījuma mērķis ir noteikt iedzīvotāju starptautiskās migrācijas pozitīvo un negatīvo ietekmi uz Latvijas darba tirgu, kā arī izstrādāt priekšlikumus darba tirgus attīstības perspektīvai starptautiskās migrācijas apstākļos. Darba rezultāti liecina par to, ka Latvijas darba tirgu spēcīgi ietekmē migrācijas procesi, kuri apdraud Latvijas darba tirgus konkurenci nākotnē. Darbspējīgie un kvalificētie iedzīvotāji galvenokārt ekonomisku iemeslu dēļ dodas uz ārvalstīm darba meklējumos, paliekot tur īsāku vai ilgāku laiku vai pārceļoties uz dzīvi pavisam.

With the growth of global population, the number of migrants increases very fast and it affects national demographic and economic problems. In Latvia the manpower drain is receiving increasing attention, especially after joining the European Union. The most serious problem in Latvia is considerable working age population that have left the country, many together with family and children. The aim of study is to determine international labor force migration pozitive and negative impact on Latvian labour market, and to develop proposals on Latvian labor market development and perspective in conditions of international migration. The results show that the Latvian labor market is strongly influenced by migration processes that threaten the Latvian labor market competitiveness in the future. Able-bodied and qualified people, mainly for economic reasons, are going abroad in search of work, remaining there for a shorter or longer period of time or settling permanently.
Labour International Migration Influence on the Latvian Labour Market
Keywords: Ekonomika